2020. Szeptember 27. vasárnap
A daganatos betegségek egyre nagyobb sikerrel kezelhetők, de idősebb korban a túlélők életminősége drasztikusan romolhat. Egy kutatás szerint mindez elkerülhető a rendszeres sportolás révén.

Idősebb felnőtteknél egy súlyos sérülés vagy betegség, mint amilyen a rák is, az inaktivitás és leépülés spirálját indíthatja el, hosszú távú funkcionális romlással. Amerikai kutatók azt vizsgálták, milyen módszerekkel lehet ez ellen tenni.

súlyzó, férfi, rák, sport

A Catherine Jankowski vezette kutatócsoport olyan, 65 éves és ennél idősebb ráktúlélőket vizsgált, akik korábban nem sportoltak rendszeresen. A négy hónapon át végzett heti háromszori edzőtermi edzés hatására a résztvevők kondíciója a testmozgást nem végző kontrollcsoporthoz képest mérhetően jobb lett, könnyebben végezték el napi feladataikat, mint például az öltözködés, cipekedés, lépcsőzés vagy porszívózás.

Jankowski szerint „egyértelmű, hogy a sport elősegítheti az idősek lehető legtovább tartó önálló életét.” Hozzátette, hogy a „baby boom” generáció öregedésével sokkal többen kerülnek be a vizsgálatban résztvevők által reprezentált demográfiai csoportba.

Az Amerikai Sporttudományi Egyetem (ACSM) napi 30 perc közepes intenzitású fizikai aktivitást ajánl az idősebb felnőtteknek, például aerobik edzést és izomerősítő mozgásformákat. A rendszeres testmozgással és fizikai aktivitással összefüggő előnyök hozzájárulnak az egészségesebb, független életmódhoz, javítva a funkcionális képességet és az életminőséget, miközben csökkentik a krónikus betegségek és a korai halálozási kockázatát.


Forrás: Medipress
2008. 06. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés