2020. Április 05. vasárnap
A policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nők egy részének tüneteit sikeresen enyhítheti az elektroakupunktúra és a testmozgás.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy hormonális tünetegyüttes, mely magas tesztoszteronszinttel jár. A betegeknél gyakran tapasztalhatók petefészekciszták, rendszertelen ciklus és meddőség. A betegség egyik kulcsmomentuma a szimpatikus idegrendszer túlzott aktivitása, ami szerepet játszik a hiperinzulinémia (inzulintúltermelés), az inzulinrezisztencia, az elhízás és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában.

PCOS, policisztás ovárium szindróma, elektroakupuntúra

Svéd kutatók 20, PCOS-ben szenvedő nő állapotát követték 16 héten keresztül. A résztvevők vagy rendszeres alacsony frekvenciás elektroakupunktúrás kezelést kaptak, vagy heti három alkalommal mérsékelt intenzitású testmozgást végeztek. A kontrollcsoport semmiféle kezelésben nem részesült.

A kutatók a szimpatikus idegi aktivitás jelentős csökkenését tapasztalták az akupunktúrát kapott és testmozgást végző csoportban a kontrollcsoporthoz képest. Az akupunktúra-csoportban emellett a tesztoszteronszint csökkenését is észlelték. Azoknak, akik akupunktúrában részesültek, rendszeresebb lett a ciklusuk, míg a másik két csoportban nem történt változás.

Elisabet Stener-Victorin, a Göteborgi Egyetem kutatója szerint az eredmények arra utalnak, hogy ezeknél a betegeknél lehetséges a szív-érrendszeri kockázat nem gyógyszeres úton történő csökkentése is. A vizsgálatok eredményeit bemutató tanulmány szerzői ugyanakkor megjegyzik, hogy a kutatás gyengéje a kis esetszám, ezért a meggyőzőbb eredmények további kutatásokat igényelnek.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 07. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés