2021. Augusztus 03. kedd
Betegszobai kellékek -  Inkontinencia esetén -  A felvekvés megelőzése -  Ha nehéz a járás -  Biztonságos fürdőszoba -  Hogyan fürdessük a beteget?
Ha a krónikus beteg tartósan fekvésre kényszerül és segítségre szorul, ezen a nagyon nehéz helyzeten sokat segíthet, ha otthonában, családi körben töltheti ezt az időt. Ehhez sokféle szervezés és segítség mellett célszerűen, a beteg igényeinek megfelelően kialakított betegszobára, az otthonápolást megkönnyítő felszerelésekre is szükség van. Összegyűjtöttük a legfontosabb segédeszközöket.

Betegszobai kellékek

A kórházból hazajövet a beteget frissen húzott ágy várja, jól fertőtleníthető ágyneművel, ami állja a magas hőfokon való mosást is. Tegyünk mellé éjjeliszekrényt vagy egy asztalkát a gyógyszerei, innivalója, szemüvege, olvasnivalója, stb. számára. Időben váltsuk is ki a szükséges gyógyszereit, gyógyászati segédeszközeit! Ha nehezen mozog a beteg és mosdatni, pelenkázni is kell, akkor helyezzük úgy át az ágyat, hogy körbejárható legyen. Sokat segíthet egy állítható párnaemelő is. Szerezzünk be egy jól záródó műanyag tartályt is a használt ápolási kellékek számára. Legyen a közelében felkapcsolható lámpa, elérhető helyen a járókeret vagy egyéb, mozgásában segítő kellék.

Inkontinencia esetén

Ha a fekvő betegnek vizelettartási gondjai vannak, a beteg állapotának megfelelő higiéniai eszközökről, vízhatlan lepedőről, betétekről, pelenkákról is kell gondoskodni, előre felíratni a szakorvossal. Ezek diszkrét tárolásához jól záródó tartályt is be kell szerezni. Aktív vagy mobilizálható inkontinens betegek számára a fehérnemű típusú pelenkanadrág lesz praktikus, amit akár egyedül, ápolói segítség nélkül is használhat, így nem kell szégyenkeznie családtagjai előtt.

Otthoni betegapolas segitseg

A felvekvés megelőzése

A fekvő beteg bőrének ápolásához speciális hidratáló, ápoló, gyulladásgátló mosdató- és ápolószereket kell használni, amelyek hozzájárulnak a felfekvés megelőzéséhez. Legjobb, ha a matrac védőhuzata antibakteriális, vízhatlan, hypoallergén anyagból készül. Ha nem ilyen, akkor a matracot védő, vízhatlan lepedőkről is kell gondoskodni, akkor is, ha a beteg nem inkontinens, hiszen a matracot az ápolás során sokféle szennyeződés érheti.

Ha nehéz a járás

Ha a beteg nehezen, lassan, de képes mozogni a lakáson belül, a megfelelő segédeszközök (bot, mankó, járókeret) beszerzése mellett arról is gondoskodni kell, hogy a lakásban lehető legkevesebb akadály kerüljön az útjába. A felesleges szőnyegeket, dísztárgyakat, kisbútorokat jobb félretenni, és kézügyben elérhető, megfelelő világításról is kell gondoskodni, hogy akár éjszaka is gond nélkül el tudjon jutni a fürdőszobába, vécébe.

Biztonságos fürdőszoba

A tisztálkodás, fürdés, vécézés sem veszélytelen: a beteg számára megfelelő kapaszkodókkal, akadálymentessé tett zuhanyozóval vagy a kádba épített ajtóval, csúszásmentes kilépők és kádba tehető alátétek, vécémagasító használatával tudjuk biztonságosabbá tenni.

Hogyan fürdessük a beteget?

Amennyire csak lehet, hagyjuk a beteget önállóan fürdeni, ezzel csökkentjük a kiszolgáltatottság érzését. Készítsük az ágy közelébe a fürdetéshez szükséges eszközöket:

•mosdótál testhőmérsékletű vízzel,

•kézfertőtlenítő szer,

•kancsó a mosdóvíznél melegebb vízzel,

•gumilepedő,

•ágytál,

•2 db törölköző,

•2 db mosdókesztyű,

•tusfürdő/fürdetőkrém,

•körömkefe, körömolló,

•hintőpor, mentolos gél, bőrvédő kenőcs.


Szerző: Nagy Tunde
2019. 10. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés