2020. Augusztus 15. szombat
Még idén benyújtják európai engedélyezésre az első, őssejteken alapuló regeneratív szert – az úttörő orvosi technológia ezzel egy lépéssel közelebb kerül a realitáshoz.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) bejelentése szerint egy európai gyártó tájékoztatta szándékáról, amely szerint hamarosan benyújtja kérelmét egy őssejteken alapuló terméke engedélyezésére.

őssejt, gyógyszer

Mint a szóvivő elmondta, a gyógyszergyártók általában négy-hat hónappal a hivatalos jelentkezés előtt küldenek szándéknyilatkozatot a londoni székhelyű felügyelő szervnek. A gyógyszercéget az EMEA nem kívánta megnevezni.

Az efféle eljárásokra vonatkozó iránymutatók előkészítése érdekében az EMEA hivatalnokai a héten találkoztak gyógyszercégek illetékeseivel, szabályozásért felelős amerikai és japán szakemberekkel, valamint tudósokkal.

Az őssejtkutatás drámai mértékben fejlődött az utóbbi években. Jelenleg mintegy negyven olyan klinikai kipróbálás zajlik az Európai Unióban, amelyekben az őssejtek alkalmazhatóságát tárják fel különféle betegségeknél.


Forrás: MTI
2010. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés