2022. Január 24. hétfő
A legújabb kutatási eredmények szerint az orgazmus nők esetében nagymértékben függhet attól, hogy a hölgyek mennyire képesek saját testükre összpontosítani, és egy bizonyos irányba terelni a gondolataikat.

A vizsgálatban részt vett, orgazmusra képes nők az adatok szerint sokkal inkább képesek szex közben a saját testükre koncentrálni, mint azok, akiknek általában gondot okoz a csúcsra jutni. A vizsgálatot végző tudósok rájöttek arra is, hogy a rendszeresen a csúcsra jutó nőknek sokkal nagyobb arányban vannak szexuális tartalmú gondolataik együttlét közben, mint azoknak, akik az esetek többségében nem jutnak el az orgazmusig. Érdekes módon partner hiányában, vagyis önkielégítéskor mind a két csoport hölgytagjainak ugyanolyan megoszlásban vannak szexuális tartalmú gondolatai. "Egyáltalán nem számítottunk arra, hogy nők esetében a kognitív tényezőknek ilyen fontos szerep juthat az orgazmus szempontjából - nyilatkozta Pascal De Sutter, a Louvain Egyetem szexológiai és családtudományi tanszékének professzora - Úgy tűnik, a nőknek nem okoznak gondot a szexuális tartalmú gondolatok, ha egyedül vannak, de akadnak olyan hölgyek, akik a partnerük mellett képtelenek összpontosítani, és ezért nehezebben jutnak el a csúcsra." "Bizonyos esetekben ráadásul a testsúly és a külső miatti aggodalom is megnehezítheti az ellazulást, ami az orgazmushoz szükséges."

A mostani vizsgálatban összesen 251, 18 és 67 év közötti francia nő vett részt. Közülük 176-an voltak azok, akik rendszeresen eljutottak a csúcsra, 75-en pedig azok, akiknek nehézséget okozott eljutni az orgazmusig. A nők mindegyike szexuálisan aktív volt, vagyis havi 2-90 alkalommal élt nemi életet. A résztvevők 90 százaléka heteroszeuxális volt. A nőknek különböző kérdésekre kellett válaszolniuk a kutatás során, elsősorban az érzelmi életükről, gondolataikról, viselkedésükről, valamint az orgazmussal kapcsolatos élményeikről együttlétkor és önkielégítéskor egyaránt.

Az eredmények szerint megállapítható, hogy jellemzően azoknak a nőknek okoz gondot az orgazmus elérése, akiknek gyakran elkalandoznak a gondolatai szex közben, és akik nem képesek saját testükre koncentrálni együttlétekkor. "Szerencsére a tudatosságot erősítve erre a problémára könnyen megoldást lehet találni - nyilatkozta Elke Reissing, az Ottawa Egyetem Emberi Szexualitás Kutatólaboratóriumának munkatársa - A nőknek meg kell tanulniuk az adott pillanatra koncentrálni, ezzel is növelve a szexuális izgalmukat és az orgazmus elérésének esélyét." A kutatás részletes leírása a Sexologies című tudományos szaklap júniusi számában olvasható.


Forrás: Medipress
2014. 08. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés