2020. Május 30. szombat
Alig ért véget a tél, bőrünkön még érezzük a tavaszi napsütés melegét, máris a nyári megfázásról kell beszélnünk? Egy évszaknyi nyugta se lehet az embernek, legalábbis ami a megfázást illeti? A meghűlések 20%-a bizony nyáron dönt le minket a lábunkról, így ajánlatos odafigyelni, hogyan ne rontsa el nyaralásunkat egy szipogó orr vagy rekedt torok.

nyár megfázás

A nyári hónapokban gyakran ki vagyunk téve a hirtelen hőmérséklet-ingadozásnak: a 32 fokos hőségből naponta többször lépünk be egy hivatalba, üzletbe, ahol dübörögnek a légkondicionáló berendezések. Az autóban ülve még irányíthatjuk is a hideg levegőt nyakra-főre, hűtőzhetünk kedvünkre négyes, ötös fokozaton. A nyitott ajtajú száguldó buszon izzadt utasként élvezzük a légáramlatot, mindezt természetesen lenge, könnyű nyári öltözetben.

De mi is történik ezekben a helyzetekben testünkkel? Míg mi kellemesnek érezzük a hűvös vagy huzatos levegőt, testünk stressznek van kitéve. A hirtelen hőmérsékletváltozás következtében fedetlen testrészeink lehűlnek, a bőr alatti erek összehúzódnak és romlik vérkeringésük. A folyamat érinti az orrnyálkahártyát is, amit még ezen felül a klimatizált levegő is kiszárít, szabad jelzést adva az éppen ott várakozó kórokozóknak a bejutásra. A legyengült immunrendszer legtöbbször már nem tudja kivédeni az ilyen támadásokat, kész a megfázás.

Hogy ne rontsák el nyaralásunkat vagy szép nyári hétvégénket a kellemetlen meghűléses tünetek, ajánlatos megfogadni a következő tanácsokat.

• Úgy állítsuk be a klímaberendezést, hogy a külső, és az épületben, autóban lévő levegő hőmérséklete között legfeljebb 6°C különbség legyen.
• Kerüljük a közvetlen huzatot.
• Öltözködésnél kövessük a „hagymaelvet”: viseljünk réteges ruházatot.
• A nedves, izzadt ruhát lehetőleg gyorsan cseréljük szárazra.
• Erősítsük immunrendszerünket, természetesen minden évszakban.

 

Habár itt a felhőtlen nyaralás ideje, vakációnkon se feledkezzünk meg az utóbbi tanácsokról.


Szerző: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés