2021. Április 13. kedd

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A nyál nemcsak a szájüreg nedvesítője: bár 99 százaléka csupán víz, a maradék egy százalékban sokféle nélkülözhetetlen anyag található. Nyál nélkül nem éreznénk az étel ízé, nem tudnánk nyelni, sőt ez a folyadék indítja el az emésztés folyamatát is.


Az Európai Unió Élelmiszer-információs Tanácsának folyóirata, a Food Today érdekes tanulmányban foglalja össze a nyál szerepét táplálkozásunk, életünk folyamatában. Ebből kiderült, hogy ha evés közben nem lenne a szánkban nyál, nem tudnánk lenyelni az ételt. Ha az összerágott ételből nem alakulna ki az a nedves falat, mely aztán a nyelőcsövön keresztül lecsúszik a gyomrunkba, sérülne a torok, a gége, a nyelőcső.

Száj nyál

A nyál az ízérzésnek is alapvető fontosságú eleme. Ha a cukor vagy a só molekulái nem oldódnának fel a nyálban, nem éreznénk az ízüket. A komplex ételek, mint a fehérje vagy a szénhidrát valójában íztelenek, és csak akkor tudjuk meg, mit is eszünk, ha a nyálban feloldódva molekulák, ionok formájában alkotórészeik eljutnak az ízlelőbimbókhoz.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A nyálban enzimek is találhatók. Az amiláz elősegíti, hogy az összetett szénhidrátok, mint például a keményítő molekuláiban az egyes cukormolekulák közötti kötések felbomoljanak. Így már érezzük az ízt, és az ízlelőbimbókból agyunkba eljutó ingerhatások alapján eljut a tudatunkba, hogy ezt a falatot érdemes lenyelnünk.

A szájüreg különleges életterülete baktériumoknak, gombáknak és más élőlényeknek is. Az ínyünkön és a fogakon lévő finom rétegben élnek és szaporodnak, de ehhez is a nyál jelenléte szükséges. Amikor fogat mosunk, néhány perc múlva ismét megtelepszenek a szájban élő baktériumok, gyorsan elszaporodnak és vékony réteget képeznek. Egészséges nyálelválasztás esetén ez a rendkívüli biológiai folyadék a fogakról folyamatosan lemossa a baktériumokat.

A nyálmirigyek napi egy-két liter nyálat képeznek a mirigyszöveten átáramló vérből. A nyálban lévő emzimek nemcsak az emésztésben játszanak fontos szerepet, hanem a szervezet védekező képességében is. A nyál lizozim enzime bizonyos baktériumok sejtfalát megtámadja. A fal átszakad, és a baktérium elpusztul. A nyálban antitestek is kiválasztódnak, főleg az immunoglobulin A, amely szintén védi szervezetünket a külvilág támadásaitól.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés