2024. Április 29. hétfő

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Fertőzés orális szex útján
Egyáltalán nem menstruálok, csak gyógyszeres kezelés esetén. A diagnózis korai menopausa. Pillanatnyilag nem szedek semmilyen gyógyszert, kivéve egy szójából készült fitoösztrogén készítményt. Én úgy gondolom, hogy mivel nincs peteérésem, nem szükséges védekeznem a terhesség ellen, hisz képtelenség teherbe esnem. Más szavakkal a védelmem 100%-os. Meg tud erősíteni ebben?
A másik kérdésem, hogy az esetleges fertőzések ellen van-e más védekezési mód a gumin kívül? Az orális szex is járhat fertőzéssel? Ha igen, akkor ez esetben milyen védekezés javasolható?
Szilvia



Kedves Szilvia!
Ha a korai menopauza teljesen lezajlott már és valóban nincsenek sem alkalmi vérzései, illetve alkalmi peteérései, akkor nyilvánvalóan kizárt a teherbeesés. De hogy valóban teljesen „leállt-e”, arról inkább a nőgyógyászát kérdezze.
A szexuális úton (is) terjedő fertőző ágensek száma több tucatnyi – ezek közül néhánynak speciális megelőzési módszerei is vannak, mint pl. a hepatitis-B vírusa elleni oltás. Általános megelőzési módszerek az óvszeren kívül az absztinencia, a „biztonságos szex” (pl. a kölcsönös manuális kielégítés), illetve a mindkét fél által következetesen betartott monogámia – feltéve, ha az egyik partner nem eleve fertőzött. Az orális szex nem tartozik a biztonságos szex formái közé. Bár nem minden szexuális úton terjedő betegség fertőz orálisan is – de a többségük igen. Utóbbiak közé tartozik a „klasszikus nemi betegségek” mellett az AIDS is. A védekezési-megelőzési módszerek lényegében nem különböznek ebben az esetben sem.
A nemi úton terjedő fertőzésekről ide kattintva olvashat bővebben.
Dr. Vizi János




Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés