2020. Augusztus 10. hétfő
A kutatók szerint egy kis közös kacarászástól hajlandóbbak leszünk személyes dolgokat elárulni magunkról, gyakran anélkül, hogy tudatában lennénk ennek.

A verbális megnyílás mások előtt létfontosságú építőeleme az új kapcsolatok létesítésének, és a társas kötődések megerősítésének. Az ilyen kitárulkozás rendkívül érzékeny is lehet, például a vallási meggyőződésünk vagy politikai nézeteink elárulása, vagy akár csak egy egyszerű információ morzsa, például a kedvenc ételünk. Alan Gray, a University College London (UCL) munkatársa a nevetés szerepét vizsgálta a kitárulkozás folyamatában. Kollégáival az Oxfordi Egyetem 112 hallgatóját vizsgálta, akik nem ismerték egymást, és négyes csoportokba voltak beosztva. Közösen megnéztek egy 10 perces videót, és közben nem beszélgettek egymással. A videók célja az volt, hogy különböző mennyiségű nevetést, ezáltal pozitív érzéseket és érzelmeket váltsanak ki a résztvevőkből. Az egyik videón egy komikus műsorát láthatták, a másik egy golf oktatófilmet, a harmadik pedig egy természetfilm részletét mutatta. A kiválasztott videó megtekintése után az alanyokban megmérték a nevetés és az érzelmi állapot szintjét. A résztvevőknek külön-külön egy üzenetet is kellett írniuk egy másik résztvevőnek, hogy elősegítsék az ismerkedést.

A Human Nature szaklapban közzétett kutatás eredményei azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik jóízűen nevettek együtt, jelentősen több bensőséges információt megosztottak, mint azok, akik nem a vicces videót nézték. Gray szerint ez nem pusztán a pozitív élménnyel magyarázható, hanem azzal is, hogy a nevetés serkenti az endorfin „boldogsághormon” felszabadulását. A szakértők azt is hozzátették, hogy az információkat felfedő személyek ritkán voltak tudatában annak, hogy kitárulkoztak, és csak a beszélgetőpartnerük vette észre, mi történt.


Forrás: Medipress
2015. 03. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés