2020. Október 27. kedd
Kutatások szerint a munkával rendelkező emberek lelkileg jobb állapotban vannak, mint a munkanélküliek, a kép azonban ennél jóval összetettebb ausztrál kutatók szerint: a rossz munkahely ugyanis többet árthat a mentális egészségnek, mint a munkanélküliség.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem Mentálhigiénés Kutatóközpontjának kutatói Dr. Diana Leach vezetésével megállapították, hogy azok a munkanélküliek, akik olyan munkahelyre kerültek, ahol nem érzik magukat biztonságban, nincs jövőképük és feszült légkörben dolgoznak, rosszabb lelkiállapotba kerülhetnek és nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk depresszió, mint azon társaik, akiknek nem sikerül elhelyezkedni.

munkahely, munkanélküliség, depresszió

„A korábbi megfigyelések során arra összepontosítottak, hogy a munkavállalás miként javítja az emberek közérzetét. Úgy vélték, hogy a munkába állással javul a szocio-gazdasági és egészségi állapotuk, valamint a körülményeik. Ez azonban nem feltétlenül teljesül. Minőségi állást kell kapniuk ahhoz, hogy rendeződjön a lelkiállapotuk” – kommentálta Leach a Mental Health Week című szaklapban megjelent tanulmányukat.

A szakember szerint kutatási eredményeik rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos a jó munkakörnyezet, ahol mindenki számíthat a támogatásra, biztonságban érezheti magát, és reális elvárásokat állítanak elé.


Forrás: Medipress
2010. 11. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés