2020. Július 03. péntek
Egyszerű vérteszttel már fiatal nőknél is meg lehet majd megállapítani, mikorra várható a menopauza, ami hatalmas segítséget jelent a családalapítás megtervezéséhez. A forradalmi módszert fejlesztői egy Rómában megrendezett európai termékenységi konferencián mutatták be.

Az iráni orvosok által kidolgozott teszt az úgynevezett anti-Müller hormon (AMH) szintjét méri, amely a petefészekben az érett petesejt termelődését, kiszabadulását kontrollálja. Kidolgozásához egy teheráni kutatócsoport Fahimeh Ramezáni Tehráni vezetésével 1998-ban kezdett el követni 20 és 49 év közötti nőket.

menopauza

A résztvevőktől három évenként vettek vérmintákat, és fizikai vizsgálatot is végeztek. A kapott eredményekből a kutatók kidolgoztak egy olyan statisztikai modellt az AMH szintjében bekövetkezett változásokra, amelyből megjósolták, hogy kinél, mikor fog bekövetkezni a menopauza.

„Modellünk használatával a menopauza jósolt és bekövetkezett időpontja közti eltérés átlagosan mindössze egyharmad év volt” – hangsúlyozta Tehráni, a Sáhid Beheshti orvostudományi egyetem professzora. A legnagyobb eltérés három-négy év volt az előrejelzésben.

Ha egy 20 éves nő vérében milliliterenként 4,1 nanogrammnál kevesebb az AMH hormon szintje, nagyobb a valószínűsége, hogy korán jelentkezik nála a menopauza, azaz már 45 éves kor előtt. Ezzel szemben azoknak a 20 éves nőknek, akik vérében legalább 4,5 nanogramm AMH mérhető, jó esélyük van arra, hogy csak 50 éves korukon túl következik be náluk a menopauza. Ez az érték 25 évesen már csak 3,8 nanogramm, 30 évesen pedig 2,9 nanogramm, ami azt mutatja, hogy a női termékenység igen gyorsan csökkenhet az életkorral.

„Megállapításunk jelzi, hogy az AMH szintje alkalmasabb lehet egy nő termékenységi státusának meghatározására, mint a kronológiai életkor maga” – magyarázta Tehráni, aki munkatársaival további vizsgálatot tervez, melyben a mostaninál jóval több huszonéves nő részvételével próbálnák igazolni az új technika pontosságát.


Forrás: MTI
2010. 06. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés