2020. Augusztus 12. szerda
A fiatal lányok étrendje és a mozgással töltött idő összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásának kockázatával – közli egy tanulmány eredményét a brit The Daily Telegraph internetes kiadása.

Születésüktől 13 éves korukig 1146 lány egészségét követte tanulmányában Jaak Janssens, az Európai Rákmegelőzési Szervezet elnökének vezetésével egy kutatócsoport. A belgiumi székhelyű szervezet a gyerekkori táplálkozási szokásokat, az életmódot, valamint a környezeti tényezőket vizsgálta, és kapcsolatot keresett a korai mellrák kialakulásának kockázatával.

mellrák

„Úgy tűnik, hogy a mellrák csaknem teljesen a gyerekkorból ered. A mell kifejlődésének kezdetekor a legérzékenyebb” – írja a tanulmány, melyet az Európai Orvosi Onkológiai Társaság eheti konferenciáján ismertetnek a szerzők.

A vizsgálat összefüggést talált a fiatal lányok körében az elhízás és a mozgásszegény életmód, valamint a mellrák kialakulásának emelkedett kockázata között. Egyes hormonok jelenléte a gyerekkori környezetben (például cumisüvegekben) szintén növelte a mellrák kockázatát – állítja a tanulmány.


Forrás: MTI
2009. 03. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés