2020. Augusztus 08. szombat
Gyerekkori rák kezelését segítheti egy új módszer, ami az immunrendszer támogatásával a beteg saját szervezetét veti be a tumor ellen.

Laboratóriumban előállított antitesteket (ellenanyagokat) vetettek be kutatók egy gyerekeknél előforduló idegrendszeri tumor, a neuroblasztóma ellen. A tesztekben jelentősen javult az egészséges sejtek túlélése a neuroblasztómával szemben, és a kezelt tumorok 40-60 százaléka elpusztult.

neuroblasztóma, antitestek

A neuroblasztóma, amely a fejlődő idegszöveteket érinti, a gyerekkori rákos halálozások mintegy 15 százalékáért felelős. A gyerekek közel kétharmada jól reagál a kemoterápiára, a többieken segíthet az új immunkezelés, amelynek kifejlesztése azonban még kezdeti stádiumnál tart.

Juliet Gray, a Southamptoni Egyetem onkológusa kutatócsoportjával két monoklonális antitestet fejlesztett ki. A monoklonális antitestek klónozással, laboratóriumban készített ellenanyagok, melyek célzottan kötődnek a daganatsejtekhez, és befolyásolják a bennük zajló folyamatokat. A most előállított antitestek azonban az immunrendszer molekuláihoz kötődnek: úgy tervezték őket, hogy ne csak felismerjék a szervezet által létrehozott immunválaszt, hanem stimulálják is azt, hogy hatékonyabban támadja meg a ráksejteket.

„Reményeink szerint ezek az antitestek használhatók lesznek a szervezet immunrendszerének erősítésére vagy feltöltésére, hogy segítsék a rák elleni küzdelmét” – írták jelentésükben a kutatók.

Felnőtteknél előforduló rákokra már több méretre szabott fehérjét, monoklonális antitestet szabadalmaztattak. Ezek felismerik a ráksejtekhez kapcsolódó fehérjéket, és blokkolják a tumorsejtek növekedését.


Forrás: MTI
2009. 10. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés