2020. Július 13. hétfő
Amikor a legális gyógyszerek hatástalannak bizonyulnak, sok fiatal a marihuánához fordul segítségért – egy kutatás szerint a lágy drog fiatal használóinak egyharmada nem bódító, hanem gyógyító hatása él vele rendszeresen.

Kanadai kutatók marihuánahasználó fiatalokkal készítettek mélyinterjúkat. Közel harmaduk azt állította, hogy a füvet egészségügyi problémáik enyhítésére vagy karbantartására használja. Joan Bottorff, a British Columbia Egyetem kutatója szerint a tinik egy része a marihuánát tartja az egyetlen lehetséges alternatívának, ha súlyos egészségügyi problémája esetén a legális orvosi módszerek kudarcot vallanak, vagy ha ezekhez nem jut hozzá.

marihuána

A leggyakoribb panaszok közé tartoztak az érzelmi zavarok (depresszió, szorongás, stressz), az alvászavarok, a koncentrációs problémák és testi fájdalmak. Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban minden fiatalnak negatív tapasztalatai voltak.

Az interjúk szerint a felírt nyugtatók és altatók szedését a gyerekek abbahagyták a mellékhatásaik miatt, vagy mert hatástalannak érezték őket; esetükben a marihuána használata nem kifejezetten a módosult tudatállapotba kerülést szolgálta.

A szerzők kihangsúlyozták, hogy a kielégítetlen egészségügyi igények kulcsszerepet játszanak az eredményekben. A kellemetlen mellékhatásokkal járó, hosszas kezelésekkel ellentétben a marihuána azonnali enyhülést ad egy sor betegségre. Természetesen ez a szer sem teljesen veszélytelen, de amint az egyik résztvevő is megjegyezte: „nem jó, de ugyanúgy a McDonald’s és sok más dolog sem az”.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 05. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés