2021. Április 21. szerda
Akár étkezés, akár táplálékkiegészítő formájában jut a szervezetbe, a magnézium bőséges mennyiségben képes mintegy felére csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának veszélyét – vélik amerikai kutatók.

Az Észak-Karolinai Egyetem szakemberei közel ötezer férfi és nő esetében vizsgálták a magnéziumbevitel és a cukorbetegség kockázatának összefüggését. A kutatás kezdetén 18-30 éves vizsgálati alanyok 7,3%-a lett cukorbeteg a 20 évig tartó megfigyelési periódus végére.

magnézium, cukorbetegség

A cukorbetegség kialakulásának kockázata 47 százalékkal alacsonyabb volt azok esetében, akik szervezete 200 milligramm magnéziumhoz jutott minden egyes ezer kalória elfogyasztásakor, mint azoknál, akiknél ez a mennyiség száz milligrammnál kevesebb volt.

A kutatók arra is felfigyeltek, hogy ahogy nőtt a magnéziumbevitel, úgy csökkent számos gyulladásjelző marker szintje a vérben, illetve a vércukorszintet szabályozó inzulin hormon hatásaival szembeni ellenállás. Mint megállapították, a vérben lévő magasabb magnéziumszint az inzulinrezisztencia alacsonyabb szintjével áll kapcsolatban.

„A magnézium bevitelének növelése fontos lehet az inzulinérzékenység javítása, a gyulladáscsökkenés és a cukorbetegség kockázatának mérséklése szempontjából” – magyarázta Ka He, a kutatás egyik szerzője.

A Diabetes Care szaklapban megjelent tanulmány részben magyarázatot adhat arra, hogy a magnéziumban gazdag teljes őrlésű gabona fogyasztását miért hozzák összefüggésbe az alacsonyabb cukorbetegségi rizikóval, ugyanakkor a szerzők szerint az ok-okozati összefüggés egyértelmű bizonyítása további nagyszabású klinikai vizsgálatokat igényel.


Forrás: MTI
2010. 09. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés