2021. Április 14. szerda
A szív-érrendszeri betegségek arányának csökkentésére drasztikus lépést javasol a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja : már gyermekkorban el kell kezdeni a magas koleszterinszint csökkentését.

A szívbetegségek megelőzésére jelenleg alkalmazott koleszterinszint-csökkentő terápiát „elkésettnek és kevésnek” tartják Dr. Daniel Steinberg és szerzőtársai. „A koleszterinszint-csökkentő sztatinok az esetek 30%-ában valóban csökkentik a szívbetegségekkel járó halálozást, de mi lesz a többi 70%-kal?” – tette fel a kérdést Steinberg.

zsíros ételt evő fiú, magas, koleszterinszint

„Áttekintettük az ide vonatkozó szakirodalmat, és megállapítottuk, hogy sokkal korábban és sokkal agresszívebben kell kezelést folytatnunk, ha eredményesek akarunk lenni. Már gyermekkorban elkezdődik a magas vérzsír-értékekkel járó érelmeszesedés, akár 30 éves korra igencsak előrehaladott folyamatokkal találkozhatunk. Ezeket a jeleket ugyanolyan komolyan kellene venni már fiatalkorban, mint például a cukorbetegség, vagy a daganatos megbetegedések tüneteit” – hangoztatta Dr. Steinberg.

A kutató és társai azt figyelték meg, hogy a gyermekkoruktól alacsony zsírtartalmú étrenden élő japánok hosszabb életet élnek, és csak 10%-nál alakult ki életük során szívbetegség. Még a dohányzás és a cukorbetegség sem emelte jelentősen a halálozások számát ezekben az esetekben. Az Egyesült Államokba emigrált, magas zsírtartalmú étrendre áttért japánok koleszterinszintje magasabb lett és nem is éltek olyan sokáig.

Ma a magas koleszterinszint diagnózisa felnőttkorban történik, a kezelést általában 50 éves kor körül kezdik. A kezelés hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, de a már kialakult meszes erek állapotát nem hozza rendbe.

A magas koleszterinszintű gyermekek kiszűrése a megelőzés szempontjából lenne fontos. Náluk természetesen nem a gyógyszer az első választandó megoldás, hanem a helyes étrend kialakítása és a kellő testmozgás. „Hosszú távon célunk elérni azt, hogy az egészségtelen életmód ne legyen divat, optimálisnak azt tartjuk, ha az alacsony zsír- és koleszterintartalmú étrendhez szoknak hozzá már gyermekkoruktól kezdve az emberek” – mondták a kutatók.


Forrás: Medipress
2008. 09. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés