2020. Október 26. hétfő
A fiatal kori életmód nagyban kihat a későbbi egészségre: egy amerikai kutatás szerint a keveset mozgó fiataloknál később nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás azokhoz képest, akik rendszeresen végeznek testmozgást.

Mercedes Carnethon és munkacsoportja Chicagóban csaknem hétezer, 18-30 éves önkéntest szervezett be annak vizsgálatára, hogy a fiatal korban végzett rendszeres testmozgás befolyásolja-e a következő évtizedekben a vérnyomás alakulását. A résztvevők húsz éven keresztül rendszeresen jártak ellenőrző vizsgálatra, kérdőíveket töltöttek ki életmódjukról és terheléses vizsgálatokon vettek részt, aminek segítségével objektív képet kaphattak teherbírásukról.

magas vérnyomás, mozgás

A két évtized során több mint ezer önkéntesben alakult ki magas vérnyomás (azaz 140/90 hgmm feletti érték). 34 százalékkal ritkábban lett magas a vérnyomása azoknak, akik legalább ötször napi félórát mozogtak – olvasható a Hypertension című folyóiratban közölt tanulmányban.

A kutatók a matematikai értékelésnél figyelembe vették mindazon tényezőket, melyek emelhetik a vérnyomás értékét, de a kevés fizikai terhelés így is önálló kockázati tényezőnek bizonyult.

A rendszeres testmozgás magas vérnyomást megelőző hatása kiváltképp a fiatal fehérbőrű nők esetében bizonyult igen kifejezettnek. Közöttük a rendszeresen mozgóknak ötször ritkábban lett magas a vérnyomásuk.

„Az, hogy a rendszeres mozgásnak van ilyen kedvező hatása, eleve várható volt, a meglepetés csak ennek rendkívüli mértéke” – nyilatkozta Goutham Rao, a kérdés ismert szakértője.

A magas vérnyomás minden harmadik-negyedik felnőttet érintő betegség, mely a szív- és érrendszeri elváltozások, az infarktus és kiváltképp az agyi katasztrófa alapvető kockázati tényezője.


Forrás: MTI
2010. 06. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés