2024. Május 21. kedd
Napi két kis adag lila burgonya elfogyasztása 4 százalékkal csökkentheti a vérnyomást anélkül, hogy súlygyarapodást okozna. Bár ez a csökkenés kicsinek tűnhet, elegendő lehet a szívbetegségek megelőzéséhez.

Joe Vinson és kollegái szerint az Egyesült Államokban a burgonya a legnépszerűbb zöldség az egész lakosság körében. Egy ősi krumplifajta, a lila burgonya egyre nagyobb népszerűségnek örvend az országban – és Magyarországon is egyre több helyen kapni –, főként magas antioxidáns-tartalma miatt. A koreai népi gyógyászatban a zöldséget fogyókúrázóknak ajánlják elsősorban.

lila burgonya

Vinson és munkatársai 18 önkéntest kértek fel a kutatásban való részvételre, akiknek naponta kétszer kellett 6-8 apró, mikrohullámú sütőben elkészített lila burgonyát elfogyasztaniuk négy héten keresztül. Az önkéntesek között voltak túlsúlyosak és kórosan magas vérnyomással élők is, akiknek vérnyomását a vizsgálatok során folyamatosan figyelemmel kísérték.

A kísérlet végére a résztvevők diasztolés vérnyomása átlagosan 4,3, szisztolés vérnyomása pedig 3,5 százalékkal csökkent. Az önkéntesek nagy része vérnyomáscsökkentőket is szedett, de a burgonya pedig ezen felül is csökkentette a vérnyomást. A vizsgálat ideje alatt egyik résztvevő sem hízott.

„Korábbi kutatások során olyan hatóanyagokat sikerült azonosítani a burgonyában, amelyek a magas vérnyomás kezelésére használt ACE-gátlókhoz hasonlóan fejtik ki hatásukat. Lehetséges azonban, hogy nem csak ezek az antioxidánsok a felelősek a lila burgonya jótékony hatásaiért” – mondta el Vinson.

Az eredményeiket az ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapjában közlő kutatók egyelőre nem tudják, hogy a hagyományos fehér burgonyának is vannak-e vérnyomáscsökkentő tulajdonságai.

 


Forrás: Medipress
2012. 02. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés