2021. Március 07. vasárnap
Az influenzás időszakban sok szülő azonnal a hideg borogatás és a lázcsillapító szirup után nyúl gyermeke lázának csillapításához. Pedig a magas testhőmérséklet akár segíthet is a csöppségeknek leküzdeni a betegséget.

Hannah Chow-Johnson, a Loyola Egyetem Stritch Orvostudományi Karának gyermekorvosa szerint a gyermekbetegségek többségét kísérő magas láz valójában segít lelassítani a gyerekeket, és rávenni őket a pihenésre és az alvásra – mindezek pedig létfontosságú feltételei a gyógyulásnak. A klinikumban dolgozó orvos elmondta, nagyon gyakran kap telefonhívásokat szülőktől, akik arra kíváncsiak, mikor számít túl magasnak a láz. „A szülők gyakran nem ismerik fel, hogy a láz a gyerekek barátja lehet” – állítja Chow-Johnson. „A láz valójában elősegíti a gyerekek gyorsabb gyógyulását, különösen akkor, amikor vírusos megbetegedéstől szenvednek. Sokszor nem bánnám, ha a lázmérők csak két értéket mutatnának: lázas vagy nem lázas. Így a szülőknek nem kellene aggódniuk azért, hogy gyermekük láza túlságosan magas.”

A londoni Great Ormond Street Kórház kutatói nemrég kimutatták, hogy ha teljes lefolyása előtt kezelik a lázat gyógyszerekkel, azzal lelassítják a gyógyulást, mert a magas testhőmérséklet segít elpusztítani a kórokozókat. A hivatalos meghatározás szerint láznak tekintjük a 37,5 Celsius fokot meghaladó testhőmérsékletet, ami valami súlyos állapotra utalhat. A szülőknek azt javasolják, hogy akkor kérjenek orvosi segítséget, ha gyermekük láza eléri vagy meghaladja a 40 Celsius fokot. Ezen kívül akkor is indokolt azonnal orvoshoz fordulni, ha a gyermek szokatlanul álmatag, bőrkiütése van, végtagjai hidegek, a nyaka merev, vagy légzési nehezítettséget tapasztal. A láz azonban többnyire vírusfertőzés eredményeként jelentkezik, és néhány nap múlva magától elmúlik.

Az amerikai gyermekorvosnő tanácsa ellenére a jelenleg érvényben lévő hivatalos brit irányelvek szerint a magas láztól szenvedő kisgyermekek esetében oda kell figyelni a folyamatos folyadékbevitelre, nem szabad melegen felöltöztetni, és a lázzal járó kellemetlen közérzetet paracetamollal vagy ibuprofennel kell csökkenteni.


Forrás: Medipress
2012. 11. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés