2020. Július 13. hétfő
Nem magasabb a még biztonságosnak tartottnál a higany és más nyomelemek szintje sem a vad-, sem a tenyésztett lazacban – derült ki egy kutatásból.

A kanadai halászati ipar által támogatott vizsgálat során a vadlazacokban háromszor annyi higanyt találtak, mint a tenyésztett halakban, ám bármelyiket is választjuk, a higanybevitel alacsonyabb lesz, mint számos más étel esetében.

lazac, higany

Az elmúlt években megkérdőjeleződött a tenyésztett és a vadlazac biztonságossága, és aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatosan is, hogy a kanadai és az Atlanti-óceán más vidékein halászott lazac több szennyezőanyagot tartalmaz, mint például a chilei, vagy a tenyésztett. A mostani vizsgálat ezeket az állításokat vizsgálta.

A kutatók kereskedelmi forgalomban kapható, Brit Kolumbia vizeiből halászott, vad- és tenyésztett lazacokban mérték a higany és 18 másik fém nyomelem szintjét. Megállapították, hogy mindegyik fém szintje a megengedett mérték alatt volt, ajánlásuk szerint a hal tehát biztonsággal fogyasztható.

A kutatás során nem vizsgálták azonban a valaha széles körben használt poliklórozott bifenilek (PCB) szintjét a halakban. 2004-ben derült ki, hogy a tenyésztett lazacokban sokkal magasabb a PCB szintje, mint vadon élő társaikban. Még ugyanebben az évben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal azt ajánlotta, hogy a várandós kismamák és a kisgyermekek ne egyenek hetente kettőnél több alkalommal lazacot, vagy más alacsony higanytartalmú halat.

A fentiek ellenére szakemberek szerint a szív egészsége érdekében érdemes lazacot fogyasztani, hiszen telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag.


Forrás: Medipress
2008. 06. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés