2021. Október 22. péntek

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat megkezdte a koronavírus elleni egyadagos vakcinája szállítását az EU országaiba - közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

A belgiumi központú Janssen gyógyszercég vakcinájának első adagjai hétfőn elhagyták a vállalat raktárait. Az Európai Bizottság március közepén adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának. A Pfizer/BioNTech, a Moderna, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina után ez a negyedik oltóanyag, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhet az Európai Unióban. A brüsszeli bizottság október 8-án kötött megállapodást a Johnson & Johnson vállalattal 200 millió adag oltóanyag beszerzéséről, további 200 millió dózis vásárlásának lehetőségével. Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Pfizer/BioNTech (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről. A Janssen által kifejlesztett oltóanyag arra a technológiai platformra támaszkodik, amelyet már használtak a gyógyszergyár nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vírus elleni vakcinák kifejlesztéséhez és gyártásához.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nemrégiben került forgalomba hazánkban az Aspicont, mely tablettánként 500 mg acetilszalicil-sav mellett 50 mg koffeint is tartalmaz. Miért is érdekes a fájdalomcsillapításban a koffein? Ez a kávékból és teákból is jól ismert anyag serkenti a központi idegrendszert, növeli a szívfrekvenciát, javítja a szervek vérellátottságát, a fájdalomcsillapítók mellett alkalmazva pedig fokozza azok hatását. Számos klinikai vizsgálat igazolta, hogy a koffein akár 40%-al is képes megnövelni az acetil-szalicilsav hatásosságát.

Aspicont

Megnézem az Aspicont fájdalomcsillapítót >>

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az oltóanyagban ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához tartozó T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.


Forrás: MTI
2021. 04. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés