2021. Április 23. péntek
Növelhetik a vér koleszterinszintjét azok a kémiai anyagok, melyek például a tapadásmentes teflonedényekben vagy a mikrohullámozható popcorn csomagolásában vannak – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Több mind 12 ezer gyermek vérzsírszintjét elemezte Stephanie Frisbee munkatársaival (West Virginia University) egy olyan egészségügyi projekt keretében, amelyet egy 2002-ben zárult peres ügy miatt indítottak. A gyerekek legalább egy évig perfluoroktánsavval (PFOA) szennyezett ivóvíznek voltak kitéve az Ohio folyó középső szakasza mentén.

koleszterinszint, edények

Az 1 és 18 év közötti fiatalok vérében a PFOA és a perfluoroktán-szulfonát (PFOS) átlagos koncentrációja (69,2 nanogramm, illetve 22,7 nanogramm milliliterenként) jóval magasabbnak bizonyult az amerikai átlagnál.

E két anyag abba a szintetikus vegyületcsoportba tartozik, melynek tagjait elterjedten használják az élelmiszerek csomagolásától a tapadásmentes teflonedényekig.

A kutatók megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél nagyobb volt a PFOA koncentrációja, magasabb volt a koleszterinszint is – ismertették a kutatók az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban.


Forrás: MTI
2010. 09. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés