2021. Április 23. péntek

Koleszterinszer merevedési zavarra?

koleszterin, sztatinok, prosztata, prosztatarák
1 . oldal
A koleszterinszintet csökkentő sztatinok szedése elsősorban a szívroham és szélütés megelőzésében segítenek, két újabb tanulmány pedig arra talált bizonyítékot, hogy a prosztata egészségének is jót tesznek.

Egyre több bizonyíték születik arra, hogy a sztatinok a koleszterinszint csökkentése mellett a rákos sejtek osztódását is lassítják, sőt egyes ráksejtek pusztulásához vezetnek, az Amerikai Urológiai Társaság éves találkozóján ismertetett tanulmányok szerint pedig a prosztata egészségesen tartásában is segíthetnek.

koleszterin, sztatinok, prosztata, prosztararák

Az amerikai Mayo Klinika munkatársai 2449 férfi egészségi állapotát követték mintegy két évtizeden át. A vizsgálatban résztvevők életkora 40 és 79 év között volt. A kutatás eredménye szerint azoknál, akik sztatinokat szedtek, harmada volt a prosztatarák kialakulásának valószínűsége azokhoz képest, akik nem alkalmaztak ilyen szereket.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a prosztata megnagyobbodása is ritkábban fordult elő a sztatinokat szedőknél: ennek 57 százalékkal volt kisebb az esélye. További jótékony hatást jelenthet, hogy a szereket alkalmazó férfiaknál merevedési zavarok is ritkábban fordultak elő, ami a „rendben tartott” keringéssel függhet össze. Jennifer St. Sauver, a vizsgálat vezetője azonban hangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség, mielőtt a sztatinokat a férfiaknak urológiai egészségük megőrzésére is javasolnák.

A másik tanulmányban a Duke Egyetem munkatársai olyan férfiaktól származó tumormintákat elemeztek, akiknek prosztatáját rákos elváltozás miatt távolították el. Megállapították, hogy a korábban sztatint szedő férfiak mintáiban 72 százalékkal kisebb volt a gyulladás mértéke, mint a sztatinokat nem szedőknél. A kutatók úgy vélik, a gyulladás gyorsíthatja a prosztatarák kifejlődését, a gyulladás alacsonyabb szintje viszont lassíthatja a tumor növekedési sebességét.


Forrás: MTI
2009. 05. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés