2021. Március 01. hétfő
A csontok egészsége érdekében már csecsemőkortól fontos a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel, ám új-zélandi kutatók szerint a kalciumot tartalmazó táplálékkiegészítők fokozzák a szívinfarktus veszélyét.

Felnőtt korban az életkor előrehaladásával csökken a csonttömeg, megindul a csontritkulás, ezért idősebb korban ismét fokozottan fontos a folyamatos kalciumbevitel. Az egészséges vegyes táplálkozással elégséges kalciumhoz jut a szervezet, a gyógyszergyárak és étrend-kiegészítőket előállító cégek azonban számos, kalciumot tartalmazó terméket gyártanak azzal érvelve, hogy a táplálékban lévő kalcium nem elég a hiány pótlására. A korábbi vizsgálatok ezen a téren ellentmondó eredményekre jutottak.

kalcium, szívinfarktus

Egyes megfigyelések szerint a sok kalcium csont- és érvédő hatású, más vizsgálatok szerint a kalciumtöbblet fokozza az érelmeszesedés kockázatát, rontja a veseműködést és különösen az idősebb nőkben növeli a szívinfarktus esélyét.

Ian R. Reid és munkatársai Új-Zélandon néhány éve úgy találták, hogy a kalciumtartalmú gyógyszerek vagy a kalciumban gazdag táplálékkiegészítők hatására az idősödő nők körében gyakoribbá vált a szívinfarktus.

Jelenlegi vizsgálatukban 15  nagy tanulmány csaknem tizenkétezer emberre vonatkozó adatainak értékelése azt mutatta, hogy a nagy dózisú kalciumbevitel harminc százalékkal megnöveli a szívinfarktus előfordulását, valamint kisebb mértékben az agyi katasztrófáét, ezzel párhuzamosan pedig a kalciumot szedők halálozási aránya is magasabb.

A kutatók a statisztikai értékelés során figyelembe vették az életkori különbségekből eredő kockázatot, a férfiak és a nők közötti kockázati különbséget, sőt arra is figyeltek, hogy van-e eltérés a különböző cégek készítményei között. Az eredmény egyértelműen azt igazolta, hogy nagy mennyiségű pluszkalcium hatására több infarktus fordult elő, mint anélkül.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés