2020. Szeptember 26. szombat
Az egész homlokot elfedő frufru egyre divatosabb, a tinik körében Justin Bieber tette népszerűvé ezt a frizurát. A hajviselet azonban nem csak trendi, hanem rendkívül hasznos is: a szakértők szerint megvédi a bőrt a nappal összefüggésbe hozható bőrproblémáktól, és segít rávilágítani a napozás veszélyeire is – tudjuk meg a JAMA Pediatrics című szaklap friss számából.

A Johns Hopkins Kórház kutatói egyre több olyan kamasszal találkoznak, akik a híres Justin Bieber-frizurát viselik: kiderült, hogy a frufru alatti bőr és az arcuk egyéb részeit fedő bőr minősége között jelentős különbség van. Míg az arcbőr szeplős, pattanásos, mitesszeres és pirosas, a frufruval fedett rész szint teljesen egyenletes, és jóval sápadtabb is maradt.

Dr. Bernard Cohen dermatológus elmondta, hogy maguk a szeplők ugyan nem ártalmasak, viszont mindenképpen napozás okozta kárt sejtetnek, ami felnőttkorban a melanóma kialakulásának nagyobb valószínűségéhez vezet. Cohen és kollégája, Dr. Crystal Agi a jelenséget „big bang theory”-nak, azaz nagy frufru-teóriának nevezik: az angol „big bang” az ősrobbanásra utaló szójáték.  

A két szakember szerint nehéz a kamaszokat rávenni arra, hogy törődjenek a bőrük egészségével, a Justin Bieber-frizura népszerűsége azonban kitűnő alkalmat teremt arra, hogy felhívják a figyelmet a napvédelem fontosságára. A fiatalok maguk is észreveszik a különbséget, ráadásul trendinek tartják a frizurát, így törekedni fognak arra, hogy minél kevesebb testfelület maradjon védtelen erős napsütés esetén.


Forrás: Medipress
2014. 07. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés