2020. Augusztus 08. szombat
A hosszú, időzónákon átívelő repülések megviselik az ember szervezetét, nem csak a sokáig tartó egy helyben ülés miatt. Egy kutatás szerint a francia tengerparti fenyő kérgéből készült kivonat, a pycnogenol mintegy felére csökkenti a jetlages panaszokat.

Olasz kutatók agyi CT-vizsgálatok és egy pontozásos értékelés segítségével kimutatták, hogy a jetlag, pycnogenol, repüléscsökkentette jetlag olyan tüneteit, mint a kimerültség, fejfájás, álmatlanság és az agyi ödéma, mind az egészséges, mind a magas vérnyomással küszködő utasok esetén. A tanulmányban résztvevő utazóknál emellett a hosszú repülőutakkal összefüggésbe hozott lábduzzanat is minimális mértékben fordult elő.

A jetlag olyan átmeneti funkciózavar, mely időlegesen mentális és fizikai problémákat okoz az időzónákon való átutazást követően. Az okozza, hogy utazás közben a szervezet hirtelen nem képes alkalmazkodni az eltérő időzónákhoz. Miközben a szervezet igyekszik megbirkózni a feladattal, átmenetileg jelentkezhet álmatlanság, fáradékonyság, ingerlékenység és figyelemzavar.

„Nem is végezhettük volna jobb időpontban a vizsgálatot, hiszen hamarosan sokan útra kelnek az ünnepek miatt” – mondta Gianni Belcaro, a tanulmány vezető kutatója. Bár több kutatásra van még szükség a témában, a pycogenol természetes, de mégis biztonságos megoldásnak tűnik a hosszú útra indulók számára. A kutatók a pycnogenol keringésjavító és antioxidáns hatásának tulajdonítják a pozitív eredményeket.


Forrás: Medipress
2008. 11. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés