2021. Április 13. kedd
A férfiak többet és hamarabb kezdenek izzadni, mint a nők, ráadásul sokkal hatékonyabban is teszik, mint a nők, ennek is megvan azonban a maga haszna – derítették ki japán kutatók.

Korábbi kísérletekből már kiderült, hogy a férfiak nagyobb mennyiségben izzadnak, feltehetőleg a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon hatására. Az izzadás segíti a test maghőmérsékletének állandó szinten tartását, hozzásegíti a sportolókat a hosszabb idejű erőkifejtéshez.

izzadás

Az Osaka Nemzetközi Egyetem és a Kobe Egyetem kutatói elsőként vizsgálták az izzadás nemek közti különbségeit különböző edzettségű és nemű önkéntesek bevonásával, akiknek egy órán át kellett biciklizniük, miközben a kutatók ellenőrizték a külső körülményeket és folyamatosan emelték a terhelést.

Az eredmények tanúsága szerint a férfiak izzadása sokkal hatékonyabb és intenzívebb, mint a nőké, a különbségek pedig annál kifejezettebbek, minél nagyobb a terhelés. A legkevésbé az edzetlen nők izzadtak, leginkább csak nagyon melegben, vagy nagy terhelésnél. Yoshimitsu Inoue kutató szerint „a nők nagy melegben és terhelésnél kevésbé tudják verejtékezés révén hűteni magukat”.

Az eredmények segítenek megérteni, hogyan különbözik a nemek hőtűrése és terhelhetősége. A kutatók úgy gondolják, hogy miután a nők szervezetében összességében kevesebb a folyadék, a kisebb mértékű izzadás a kiszáradást előzi meg. A férfiakat a fokozott izzadás is segíti a nagyobb hatékonyságú, kitartó munkavégzésben.

A kutatócsoport tovább vizsgálja a verejtékezés és a nemi hormonok kapcsolatát. Ki szeretnének deríteni azt is, hogy mi a különbség az elpárolgó és lecsöpögő izzadság között. Az viszont már most egyértelmű, hogy a nőkre jobban oda kell figyelni nagy hőségben, a rendszeres testmozgás pedig segíti a hőséghez való alkalmazkodásukat.


2010. 10. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés