2021. Április 13. kedd
Mostantól még eggyel több okunk lehet a rendszeres fogmosásra, egy új kutatás szerint ugyanis a különböző ínybetegségek növelhetik a daganatos megbetegedések előfordulásának kockázatát.

„Azoknál a férfiaknál, akiknek kórtörténetében szerepel valamilyen periodontális (fog körüli) betegség, jelentős, 14%-os növekedést tapasztalhatunk a daganatos megbetegedések előfordulását illetően, és ez a nemdohányzókra is vonatkozik” – nyilatkozta Dr. Dominique Michaud, a londoni Imperial College kutatója.

fogat mosó férfi, ínybetegség

Az ínybetegség következtében a betegek vérében megemelkedhet a gyulladásos markerek száma, az idült gyulladás pedig szoros összefüggésbe hozható a daganatos betegségek kialakulásával. Ezzel együtt a rákos megbetegedések és az ínybetegségek közötti kapcsolat még nem teljesen világos.

A kutatás során Dr. Michaud és kollégái 40 és 75 év közötti önkéntes férfiakat vizsgáltak. A kutatás 17 éve alatt a 48 ezer résztvevőnél 5720 rákos megbetegedést diagnosztizáltak, melyek közül a vastag- és végbélrák, a melanoma, a tüdőrák, a hólyag- valamint a prosztatarák voltak a leggyakoribbak.

Más kockázati tényezők figyelembevételével a kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a különböző ínybetegségek átlagosan 14%-kal növelik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az egyes rákfajták esetében ennél nagyobb arányban is növekedhet a daganatok előfordulásának esélye: a tüdőrák 36, a vesedaganat 49, a hasnyálmirigyrák 54, a leukémia 30 százalékkal gyakrabban fordult elő az ínybetegségben szenvedőknél.


Forrás: Medipress
2008. 05. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés