2020. Október 23. péntek
Eddig szinte csak arról lehetett hallani, hogy a vörös hús előállítása temérdek mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Nos, ez továbbra is fennáll, de az is igaz, hogy a húspótló alapú vegetáriánus étrend még többet árthat a környezetnek. Nem mindegy ugyanis, hogy hogy mivel pótolják a húst.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) által megrendelt és a brit Cranfield Egyetem által elvégzett kutatás kiderítette, hogy számos húspótló élelmiszer – például a szója, a csicseriborsó és a lencse – fogyasztása inkább károsítja a környezetet, mivel a tengeren túlról hozzák be Európába.

húspótló, vegetáriánus, étrend

A marhahúsról és egyéb állati termékekről az utánzatokra, például tofura való áttérés valójában megnövelheti az európai országok ellátását fedező termőföldek nagyságát – közölte a Daily Telegraph című brit lap honlapján.

Az eredmények arról árulkodnak, hogy a helyettesítő termékek előállításához szükséges termőföld, amelyet vélhetően erdőirtással nyernek, nagyobb környezeti kárt okoz, mint ha hazai földön hizlalnának marhát vagy juhot. A vegetarianizmus terjedése akár a belföldi mezőgazdaság összeomlásához is vezethet – figyelmeztet a lap által ismertetett tanulmány.

A húspótlók előállításához ezen kívül a növényi alapanyag fokozott feldolgozása szükséges, amely rengeteg energiát igényel. A vegetáriánus életmód környezeti hozadéka tehát nagyban függ attól, hogy mit fogyasztanak az érintettek hús helyett. A tofu a fentiek alapján garantáltan rontja a mérleget, helyette inkább több kenyeret, tésztát, burgonyát érdemes fogyasztani, ha meg akarjuk óvni környezetünket.


Forrás: MTI
2010. 02. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés