2020. Augusztus 09. vasárnap
Áttörést jelenthet a HIV-fertőzöttek kezelésében egy felfedezés, mely lehetővé teszi, hogy azokat a szervezetben rejtőzködő HIV-vírusokat is elpusztítsák, amelyeket a jelenleg alkalmazott gyógyszerekkel nem tudnak elérni.

Az AIDS-et okozó HIV-vírus elleni jelenleg használt, – „koktél” néven is emlegetett – nagy aktivitású antiretrovirális terápia (HAART) képes elpusztítani a szervezetben lévő vírusok nagy részét, ám azokat nem, amelyek az immunsejtekben megbújnak. A kezelés segítségével a vírus terjedése kontrollálható, de azokat nem lehet teljesen kiirtani és a betegség nem szüntethető meg.

HIV, vírus

Kanadai és amerikai kutatók most felfedezték, hogy a HIV pontosan hol képes az immunsejtekben elrejtőzni, és azt a rejtett mechanizmust is leleplezték, ami miatt a jelenlegi terápiák nem hatásosak teljes mértékben a vírussal szemben.

Az eredmények alapján a kutatók úgy vélik, hogy a HIV-vírus kiirtásának egyik lehetséges módszere az lehet, ha a vírus osztódását gátló gyógyszerekkel együtt a betegek olyan hatóanyagot is kapnak, amely gátolja a vírus búvóhelyéül szolgáló immunsejtek – pontosabban két memória T-sejt – osztódását, így azok elpusztulása a rejtőzködő HIV-vírusokat is megsemmisíti.

„Ez egy előzetes eredmény, és reméljük, hogy segítségével sikerül a betegeket megszabadítani a HIV-fertőzéstől” – mondta el a kutatás vezetője, Rafick-Pierre Sekaly, a Montreali Egyetem munkatársa.

Következő lépésben a kutatók állatmodellek segítségével tesztelik majd a módszert.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 06. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés