2021. Április 23. péntek
A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megakadályozásakor az első számú szabály, hogy csökkentsük a vér „rossz” LDL-koleszterinszintjét, ugyanakkor növeljük a „jó” HDL koleszterin mennyiségét. Az összkoleszterinszint csökkentésére már több mint húsz éve beváltak az úgynevezett sztatinok, a HDL-koleszterinszint emelésére azonban eddig nem létezett megoldás.

Az úgynevezett CETP-inhibitorok ígéretesnek tűnnek, bár a világ legnagyobb gyógyszerkonszernje, a Pfizer 2006-ban melléfogott a torcetrapib nevű hatóanyaggal, az ugyanis növelte a kezelt betegek halálozási arányát.

HDL, koleszterin, gyógyszer

Ennél óvatosabban látott neki a kísérletezésnek az amerikai Merck gyógyszercég számos amerikai egyetemmel és egy ausztrál kutatóintézettel együttműködve. 1623, a szív- és érrendszeri betegségekre fokozottan hajlamos páciens bevonásával vizsgálták meg az anacetrapib nevű CETP-gátló hatását egy placebokontrollált kísérletben.

Az eredmények ígéretesnek bizonyultak. Míg a placebo hatására alig történt változás, addig a a hatóanyaggal kezelt alanyok LDL-koleszterinszintje átlagosan 81-ről 45 milligramm/dl-re csökkent, míg a HDL-koleszterinszint átlagos értéke 41-ről 101 mg/dl-re emelkedett – írják a kutatók a New England Journal of Medicine című szaklapban. Az elemzések szerint nem jelentkezett a szív- és érrendszert érintő mellékhatás, mint ahogy a másik szer esetében történt.

Azt, hogy az anacetrapib jelentősen megakadályozza-e a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását, egy 30 ezer résztvevős harmadik fázisú vizsgálatban kívánják kideríteni a kutatók 2014-ig. Emellett a Merck egy új hatóanyag niacinnal való kombinációját is vizsgálja. A niacin növeli a vér HDL-koncentrációját, azonban mellékhatásai lehetnek – a második hatóanyag ezt hivatott kiküszöbölni.


Forrás: MTI
2011. 01. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés