2020. Október 29. csütörtök
A házasság sok előnnyel járhat, amerikai kutatók szerint például azzal, hogy segít tovább életben maradni koszorúérműtét után. Férfiak és nők esetében azonban némiképp eltérő, mennyire számít a házasság minősége.

A Rochesteri Egyetem kutatása szerint a szívkoszorúér bypass-műtétek utáni túlélés szempontjából a házassággal való elégedettség legalább olyan fontos tényező, mint a hagyományos kockázati tényezők: a dohányzás, az elhízás vagy a magas vérnyomás. Kathleen King és munkatársainak vizsgálata szerint a bypass-műtéten átesett betegek közül több mint háromszor nagyobb valószínűséggel maradnak életben még 15 év múlva is azok, akik boldog házasságban élnek.

házasság, szív

A Health Psychology legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a házasság jótékony hatása a férfiak és a nők esetében eltérő módon mutatkozik meg. A férfiaknál a házasság általánosságban összefüggésben áll a magasabb túlélési aránnyal, és minél jobb a házasság, annál magasabb a túlélés aránya. Nők esetében a házasság minősége még fontosabb. Náluk a boldogtalan házasság szinte alig növeli a túlélés arányát, a boldog házasság azonban közel négyszeresére emeli.

Más kutatások is azt mutatták, hogy a nők fiziológiailag érzékenyebbek a kapcsolati feszültségekre, mint a férfiak, ezért a boldogtalan házasság nagyobb mértékben rányomhatja a bélyegét az egészségükre is.

A szakértők szerint tehát az eltérések ellenére kijelenthetjük, hogy a boldog házasság a férfiakra és a nőkre egyaránt pozitív egészségügyi hatást gyakorol.


Forrás: Medipress
2011. 08. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés