2021. November 27. szombat
A hajhullás egy természetes folyamat, de a haj vastagságától, sűrűségétől és színétől függően olykor úgy tűnhet, hogy nagyobb mennyiséget veszít gyermekünk a kelleténél. Az esetek többségében ez még a normál tartományon belül mozog, esetleg évszakváltás, vagy stressz okozza a fokozottabb hajhullást, ám ha úgy érezzük, az átlagosnál több hajszál marad a fésűben, vagy ha már láthatóan ritkul a haj, akkor érdemes szakemberhez fordulni! Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa a lehetséges okokat ismerteti.

Serdülőkori hajhullás

A pubertáskor óriási hormonális változásokkal jár, hiszen a lányoknál és a fiúknál is hirtelen megemelkedik a nemi hormonok szintje. Bár a problémát elsősorban a túlzott tesztoszterontermelés okozza és a lányoknál is bekövetkezhet nagyobb mértékű hajvesztés- bár náluk kevésbé látványos. A szervezet a tesztoszteront dihydrotesztoszteronná (DHT) alakítja, mely a szőrtüszők hat és elősegíti a hajhullást. Ezen kívül kívül gyakori panasz ebben a korban még a haj zsírosodása is, mivel ekkor a faggyútermelés is fokozottá válik.

Pajzsmirigyzavar

A hajhullás és a pajzsmirigyzavarok közti szoros kapcsolat van, ami nem is meglepő, hiszen a pajzsmirigy problémái az egész szervezet működésére komoly hatással vannak. A pajzsmirigy hormonjai (trijódtironin, tiroxin) ugyanis hozzájárulnak a haj egészségéhez és növekedéséhez, méghozzá úgy, hogy hosszú anagén (vagyis növekedési) fázist biztosítanak. Így ha kevesebb hormon van jelen a szervezetben, úgy a hajszálak lassabb növekedési fázison mennek keresztül, ezért a hajhullás üteme felgyorsul. Az állapot leggyakrabban hormonterápiával segíthető - mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.

Egészséges, dús hajat szeretne? Váltson szappanra!

Inzulinrezisztencia/cukorbetegség

A cukorbetegség előszobájának tartott inzulinrezisztencia (IR) nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is egyre gyakrabban alakul ki, melynek hátterében általában az egészségtelen életmód áll. Ekkor a megemelkedett inzulin értékek mellett a tesztoszteron túlsúlyba kerül a női nemi hormonokkal szemben, aminek következtében – többek között- férfiakra jellemző hajhullás (androgen alopecia) figyelhető meg, mivel a hajhagymák érzékenyen reagálnak az androgén hormonokra. Hogy elkerülhető legyen a 2-es típusú diabetes kialakulása, (mely szintén járhat hajhullással) és hogy meg lehessen szabadulni a kellemetlen tünetektől, életmódváltásra (diéta+testmozgás) és szükség esetén gyógyszeres kezelésre van szükség- ezek együttes hatására a hormonszintek normalizálódnak.

Állatbolondoknak itt a legjobb karácsonyi ajándék Amerikából 

További okok a hajhullás hátterében

autoimmun betegség

étkezési zavarok

bőrgomba

fertőzések

pszichés tényezők/stressz

gyógyszer mellékhatás (pl. fogamzásgátló)

rossz hajviselet (pl. túl szoros hajgumi)


Forrás: Budai Endokrinközpont http://www.endokrinkozpont.hu/

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés