2020. November 29. vasárnap
Meglepő módon a férfiak gyorsabban esnek szerelembe, és háromszor annyi férfi vall szerelmet elsőként, mint nő – állítja kutatásai alapján egy amerikai pszichológus.

Marissa Harrison, a Pennsylvaniai Állami Egyetem professzora 172 egyetemistával készített interjút arról, hogy voltak-e valaha szerelmesek, és ha igen, mennyi időbe tellett, amíg belebolondultak partnerükbe. Azt is megkérdezte tőlük, milyen messzire jutottak el a kapcsolatban, mire nyíltan megvallották érzelmeiket – ismertette a Journal of Social Psychology című folyóiratban publikált tanulmányt a The Daily Telegraph online kiadása.

A vizsgálódás meglepő eredményhez vezetett: az érzelmek terén korábban nyíltabbnak tartott nők, akiket a férfiaknál sokkal romantikusabbnak mutattak az eddigi kutatások, szerelmi téren jóval körülményesebbnek bizonyultak a férfiaknál.

A felmérés szerint míg a férfiak néhány hét alatt szerelembe estek, a nőknél ez hónapokig tartott. Ráadásul háromszor annyi férfi mondta ki elsőként, hogy "szeretlek", mint ahány nő. A professzor szerint ez arra utal, hogy a nők pragmatikusabbá váltak a szerelemmel kapcsolatban, mint azt a társadalom gondolja róluk.

A kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak már néhány hét kapcsolat után elérkezettnek látták az időt a testi szerelemre, míg a legtöbb nő inkább várni akart ezzel pár hónapot. Lehet azzal érvelni, hogy a férfiak azért esnek gyorsabban szerelembe, és vallják ezt meg elsőként, mert ez abból fakad, hogy egyenlőségjelet tesznek a szerelem és a szexuális vágy közé. Ám a kutatások azt mutatták, hogy a szenvedélyes szerelem és a szexuális vágy teljesen más mechanizmusok – emlékeztetett Harrison.

"Minden férfi más, és nincs olyan, hogy tipikus férfi" – jegyezte meg Gary Wood brit szociálpszichológus a tanulmánnyal kapcsolatban. Ugyanakkor azt is hozzáfűzte, hogy a brit férfiak az utóbbi ötven évben drámaian megváltoztak, és a fiatalabbak általánosan sokkal nagyobb hajlandóságot mutatnak az érzelmeik kifejezésére.


Forrás: MTI
2011. 11. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés