2020. Október 20. kedd
A fehérjében dús, szénhidrátban és rostokban szegény étrend mellett olyan változások jelentkeznek a bélrendszerben brit kutatók szerint, amelyek hosszú távon hozzájárulhatnak a kolorektális daganatok, azaz a vastag- és végbélrák nagyobb kockázatához.

Az Aberdeeni Egyetem munkatársai Harry J. Flint vezetésével 17 elhízott férfi anyagcseréjében bekövetkezett változásokat vizsgálták székletminták összetételének elemzésével, akik három különböző diétát folytattak néhány hétig.

fehérje, bélrák

Az első héten a résztvevők nagyobb mennyiségű, napi 360 gramm szénhidrátot ehettek, sok fehérjével, kevés zöldséggel. A második étrendet négy hétig folytatták, ez csak napi 22 gramm szénhidrátot és sok fehérjét engedélyezett. Az utolsó, közepes szénhidráttartalmú étrendben, melyet szintén négy hétig folytattak, napi 181 gramm szénhidrát volt a 140 gramm fehérje mellett.

Az egyes szakaszok lezárulta után vett székletminták elemzése azt mutatta, hogy a nagy mennyiségű fehérje bevitele esetén magasabb volt az N-nitrozo vegyületek szintje az anyagcsere melléktermékei között. Ezen vegyületek magasabb szintjét korábban kapcsolatba hozták a béldaganatok nagyobb kockázatával – derült ki az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányból.


Forrás: MTI
2011. 03. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés