2021. Április 20. kedd


Hozzávalók
0,5 kg liszt
2 dl tej
3 dkg élesztő
5 dkg vaj
3 tojássárgája
5 dkg porcukor
1 kk só
olaj a sütéshez
baracklekvár és porcukor a tálaláshoz


ELKÉSZÍTÉSE:

Fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, ezért néhány órával az elkészítés előtt vegyük ki őket a hűtőből/kamrából.

Langyosítsunk fel kb. 1 dl tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, és tegyünk hozzá egy kiskanál cukrot. Keverjük el, és pihentessük kb. 10 percig. A lisztet szitáljuk egy mély tálba, közepébe nyomjunk mélyedést, öntsük rá az élesztős tejet, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a megolvasztott vajat, a sót és a maradék tejet. Jól dolgozzuk össze a tésztát, amíg hólyagos lesz és elválik a keverőtál falától. Ezután takarjuk le, és meleg helyen nagyjából fél óráig kelesszük, amíg kétszeresére nem dagad.

Kilisztezett deszkán nyújtsuk a tésztát kb. 3 cm vastagra, majd lisztbe mártott fánkszaggatóval vagy pohárral szaggassuk ki. Letakarva további 20-30 percig kelesszük. A fánkok közepébe nomjunk kis mélyedést, majd forró olajban, fedő alatt süssük aranyszínűre az egyik oldalát, majd fedő nélkül a másikat is – így alakul ki a fánk közepén a világos színű „szalag”. Csepegtessük le, még forrón szórjuk meg porcukorral, és baracklekvárral tálaljuk.

Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés