2021. Április 23. péntek
A magas kakaótartalmú csokoládé segíthet csökkenteni a koleszterinszintet egy kutatás szerint, ugyanakkor a bírálók azt állítják, hogy az édességben lévő cukor és zsír ellensúlyozza a pozitív hatást.

A magas kakaótartalmú étcsokoládé nagy mennyiségben tartalmaz polifenolt, egy antioxidáns hatású vegyületet, amely szerepet játszhat a magas koleszterinszint szabályozásában, és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.

étcsokoládé, koleszterinszint

A Hull Egyetem kutatói 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensnek adtak egyforma mennyiségű, ugyanakkor polifenoltartalmában eltérő csokoládét 16 héten keresztül. Azok koleszterinszintje, akik polifenol tartamú csokoládét kaptak, kismértékű javulást mutatott: a „jó”, HDL-koleszterin szintje emelkedett, míg az összkoleszterinszint csökkent.

Steve Atkin, a vizsgálat vezetője és az eredményeket a Diabetic Medicine folyóiratban bemutató tanulmány első szerzője szerint ez segíthet a szívproblémák csökkentésében. „A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek több, magas kakaótartalmú csokoládét kellene fogyasztaniuk a kiegyensúlyozott étrend és életmód részeként” – mondta a szakember.

A Diabetes UK nevű, cukorbetegséggel foglalkozó szervezet szakemberei azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a még több csokoládé fogyasztása nem feltétlenül előnyös. Hangsúlyozták, hogy még a legnagyobb kakaótartalmú csokoládék is magas zsír- és cukortartalmúak, és a végén több kárt okoznak, mint jót.

„Semmi esetre sem kellene olyan következtetéseket levonni a tanulmányból, miszerint egy kis adag fekete csokoládé csökkenteni fogja a koleszterinszintjüket; a tanulmányban mindössze csak 12 emberen vizsgálták a hatást. A magas kakaótartalmú csokoládé apró egészségi előnyei a háttérbe szorulnak a zsír- és cukortartalom káros hatásai mellett – fogalmazott Iain Frame, a szervezet munkatársa. Továbbá, a tanulmány elgondolása is valamelyest megalapozatlan, mivel a résztvevőknek egy tábla étcsokoládé felét kellett csak elfogyasztaniuk minden nap 8 héten át.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés