2020. Június 02. kedd
A munkájukban és családi életükben is a tökéletességre törekvő „szuperanyák” jóval hajlamosabbak a depresszióra, mint azok az anyák, akik elfogadják, hogy nem tudnak egyszerre mindenhol maximálisan helytállni – derült ki egy tanulmányból.

A Washingtoni Egyetem végzős hallgatója, Katrina Leupp által készített tanulmány 1600 családos nő bevonásával készült. Az eredmények szerint a fizető állással rendelkező anyák sokkal kisebb valószínűséggel szenvednek depressziótól, mint az otthoni feladatokat ellátó háziasszonyok.

depresszió

A dolgozó nők közül azok bizonyultak a legboldogabbnak, akik elfogadták, hogy nem képesek egyszerre mindenre, és bizonyos kompromisszumokat kell kötniük szakmai- vagy családi életükben. A karrierjük időnkénti feláldozása, illetve a szülői felelősség olykori átruházása segített nekik megteremteni az egészséges munka-család egyensúlyt, és ennek eredményeként a boldogabb életet.

Ezzel szemben azok a nők, akik úgy gondolták, hogy meg tudnak felelni a karrierista nő és a tökéletes háziasszony szerepét egyesítő szuperanya-imázsnak, nagyobb valószínűséggel gyötrődnek frusztráció miatt, és érzik bűnösnek magukat sikertelenségük hatására életük későbbi szakaszában.

„A nőkkel megpróbálják elhitetni, hogy mindenre képesek, de a munkahelyek többségét még mindig olyan alkalmazottakra tervezik, akiknek nem kell gyermekneveléssel is foglalkozniuk a munka mellett – idézte Leuppot a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. A gyermeknevelés és a karrier könnyedén összeegyeztethetőek, ha az ember hajlandó lemondani néhány dologról.”

 
Forrás: MTI
2011. 08. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés