2020. Augusztus 10. hétfő
A depressziós és szorongásos tünetekkel küzdő nőknek érdemes lehet megvizsgálni és szükség esetén átrendezni étrendjüket, előfordulhat ugyanis, hogy annak egyes összetevői szerepet játszhatnak állapotuk létrejöttében.

Ausztrál kutatók egy reprezentatív felmérés étkezéssel kapcsolatos és a pszichiátriai vonatkozású adatai kiértékelve arra a megállapításra jutottak, hogy a 20-93 év közötti nők körében jelentkező hangulatingadozások összefüggtek a magas zsírtartalmú ételek hosszú távú fogyasztásával.

depresszió

Az elsősorban hamburgert, fehér kenyeret, pizzát, chipset, ízesített tejtermékeket, sört és cukros élelmiszereket tartalmazó „nyugati” étrend követése a depresszió 50 százalékkal magasabb esélyét hordozza – számolt be a Melbourne-i Egyetem kutatócsoportjának eredményéről, Dr. Felice N. Jacka az American Journal of Psychiatry hasábjain.

Ezzel szemben,30 százalékkal kisebbnek bizonyult a szorongásos és depresszív zavarok kialakulásának veszélye azoknál a nőknél, akik a hagyományos ausztrál étkezési szokásokat követik. Ez főként zöldségek, gyümölcsök, marha- és bárányhús, hal és teljes kiőrlésű élelmiszerek fogyasztását jelenti. Ugyancsak alacsony rizikót mutatott a vizsgálat a sok gyümölcsöt, salátákat, halat, tofut, babot, magvakat, joghurtot és vörös bort fogyasztó nőknél.

„Nincs varázsdiéta, azonban ha sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű élelmiszert, valamint alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztanunk, az elősegíti a fizikai erőnlétünket és mentális jólétünket egyaránt” – kommentálta eredményeiket Dr. Jacka a Reuters Healthnek.

A kutatócsoport számításba vett számos tényezőt is, mint a kor, a testsúly, a szociális és gazdasági helyzet, az iskolázottság, a fizikai aktivitás, a dohányzás, és az alkoholfogyasztási szokások. Ennek ellenére az összefüggések pontos tisztázása további vizsgálatokat igényel.


Forrás: Medipress
2010. 01. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés