2022. Január 27. csütörtök
Gyógyszert, csak ha muszáj! -  Mennyit és hogyan mozogjon a tartós eredményért? -  Cukorstop vércukorszint szabályozó teakeverék a Gyógyfű Kft.-től
Sokan nem tudják, de a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges kezelési módja az életmód terápia. Ennek egyik része a rendszeres testmozgás, mellyel igen eredményesen lehet csökkenti a vércukor szintjét. Hogy pontosan milyen hatással is van az edzés a glükóz mennyiségére, arra dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott választ.

Gyógyszert, csak ha muszáj!

Sokan úgy gondolják, hogy a 2-es típusú diabétesz minden esetben gyógyszeres/inzulinos kezelést kíván, pedig az igazság az, hogy gyakran az életmódterápia is elég a javuláshoz. Ma is ez a cukorbetegség elsődleges kezelési módja, ráadásul a betegség progresszióját is lassítja. Gyógyszerre abban az esetben van szükség, ha az értékek a személyre szabott diéta és mozgásprogram ellenére nem érik el a kívánt célt, az egyénre meghatározott célértékeket! A gyógyszeres terápiára akkor is szükség lehet, ha a magas indulási értékek miatt az orvos jobbnak látja kiegészíteni gyógyszerrel és/vagy inzulinnal az életmód terápiát.

Cukorbetegség mozgás

Hogy mégis milyen befolyást gyakorol a vércukor és az inzulin szintjére a rendszeres fizikai aktivitás?

Csökkenti a testsúlyt

A 2-es típusú cukorbetegség egyik fő rizikófaktora a túlsúly, mely az állapot javulását is jelentősen hátráltatja. Éppen ezért fontos a cukorbetegeknél a súlytöbblet leadása, és már a testtömeg 5%-s csökkentésének, 2-8 kilós csökkenésnek is megvan a gyümölcse. A túlsúly miatt ugyanis csökken a sejtek inzulin érzékenysége, inzulinrezisztencia alakul ki, ami a 2-es típusú diabetes egyik alap problémája, így ha csökken a túlsúly, nő az inzulin-érzékenység is.

Normalizálja az inzulin és a vércukor szintjét

Az inzulin és a vércukor szintje erősen összefügg egymással, hiszen az inzulin segíti a vércukor beépülését a sejtekbe, így ha kevés az inzulin, a vércukor szintje megnő a vérben. (Inzulinrezisztencia esetén bár sok inzulint termel a hasnyálmirigy de ez csak kompenzálás az inzulin-rezisztencia áttörésére, így meg van annak a veszélye, hogy a hasnyálmirigy „kifárad” a fokozott munkában és kialakul a 2-es típusú diabétesz). Rendszeres, napi, vagy másnaponkénti sportolás, fizikai aktivitás hatására azonban az inzulinrezisztencia mértéke csökken, normalizálódik a vércukor szintje, valamint javul a HbA1c értéke is

Mennyit és hogyan mozogjon a tartós eredményért?

Az első és legfontosabb szabály a rendszeresség, hiszen enélkül nem lehet számottevő eredményeket elérni. Mozogjon közepes intenzitással heti legalább 150 percet úgy elosztva, hogy ne teljen el 2 napnál több edzés nélkül. Továbbá erősítő edzést is be kell iktatni, heti 2-3 alkalommal 3x 8-10 ismétlési gyakorlattal.

Megnézem a Gyógyfű Kft. Cukorstop vércukorszint szabályozó teakeverékét >>

Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa hangsúlyozza, hogy még mielőtt bárki nekikezdene a mozgásnak, előtte egyeztessen orvosával és dietetikusával is, nehogy többet ártson, mint használjon a nem jól megtervezett mozgás. Több olyan tényező is van, melyeket fontos szem előtt tartani:

• Fokozatosan szoktassa hozzá magát a fokozott igénybevételhez

• 5 mmol/l alatt fogyasszon el edzés előtt 15-30 gramm szénhidrátot tartalmazó ételt

• 12 mmol/l felett ne végezzen testmozgást, ugyanis az ellentétes hatást válthat ki és megemelheti a vércukor szintjét

• Legyen önnél vércukormérő és mérje meg edzés előtt, közben, végén és utána 2-3 órával is az értékét

• Hipoglikémia esetére legyen önnél teljes kiőrlésű keksz és szőlőcukor, esetleg 2dl szűrt almalé vagy narancslé.

• Kényelmes cipőt válasszon, ellenőrizze lábai állapotát mozgás előtt és után az esetleges sérülések után kutatva

Cukorstop vércukorszint szabályozó teakeverék a Gyógyfű Kft.-től

A 35 éve működő Gyógyfű Kft. a legmagasabb minőségű, GMP rendszerben készülő, hagyományos gyógyteák széles választékát kínálja Önnek.

A Gyógyfű Kft. egyedi összeállítású teakeveréke a 2-es típusú cukorbetegség enyhe, kezdődő szakaszában ajánlott.

A tudomány által ismét felfedezett eperfalevél hatása a legösszetettebb: gátolja a cukor és a keményítő bontásáért felelős enzimet, vizes kivonatában inzulint létrehozó és inzulintermelést fokozó komponenst találtak. Előrehaladottabb cukorbetegségnél rendszeres fogyasztása alkalmas a gyógyszeres kezelés kiegészítésére. A fűszerként ismert tárkony újabban került antidiabetikus növényként a kutatások látószögébe.

A keverék elsősorban a szervezet vércukorszintjének csökkentésére, normális szinten tartására szolgál.

A tea fogyasztása nem helyettesíti az inzulint és az orvosi felügyeletet!

Megnézem a Gyógyfű Kft. Cukorstop vércukorszint szabályozó teakeverékét >>

 


Forrás: Cukorbetegközpont
2021. 09. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés