2020. Április 01. szerda
A University College London legutóbbi kutatása szerint azoknak az idősebb embereknek, akik csípőtáji törést szenvednek el, háromszorosára növekszik a halálozási rizikójuk a balesetet követő első évben. Valamekkora kockázatemelkedés még a baleset után 8 évvel is kimutatható. Ennek oka többek közt az, hogy a műtétet követően esetlegesen fellépő szívproblémák, tüdőgyulladás és vérrögképződés rendkívül sérülékennyé teszi az érintett pácienseket.

Nagy-Britanniában körülbelül 65,000 lakos szenved el csípőtáji törést évente. Legnagyobb részük nem valamilyen nagyobb balesetből származik, hanem valamilyen ártalmatlannak látszó trauma, például álló helyzetben való elesés következménye. Bár ilyen típusú sérülésre a nőknél nagyobb a hajlam, a férfiak között mégis gyakoribb a balesetet követő, egy hónapon belüli halálozás. A kutatók 8, ebben a témában végzett tanulmány eredményeinek összevetésével kimutatták, hogy azoknál az Egyesült Királyságban vagy Európában élő embereknél, akik csípőtáji törést szenvednek el, 2,78-szorosára nő a balesetet követő évben a halálozási rizikó azokkal szemben, akik nem törik el csontjukat. Ami talán még megdöbbentőbb, hogy ezen pácienseknél még a baleset után 8 évvel is kétszer akkora a kockázat, mely 8 év után is csak 1,79-szeresére csökken.

A megvizsgált betegadatok alapján legnagyobb veszély a törést követő 3-6. hónapban leselkedik a betegekre, egyrészt a műtéti beavatkozást követő esetleges komplikációk, másrészt a folyamatos egészségügyi panaszokhoz vezető, visszatérő gyulladásos válaszreakciónak köszönhetően. Fizz Thompson, a Nemzetközi Osteoporozis Társaság klinikai és operációs igazgatója szerint ez a beszámoló rávilágít a csípőtáji törések lesújtó következményeire, és azon törekvések fontosságára, melyekkel egy jobb életminőség és túlélési esély biztosítható az idősödő korosztály számára.


Forrás: Medipress
2017. 01. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés