2017. Október 22. vasárnap


Hozzávalók
1 kg burgonya
2 gerezd fokhagyma
5 dl tejszín
2 dl tej
4 dkg vaj
5 dkg sajt (pl. gruyere)
szerecsendió
frissen őrölt bors


ELKÉSZÍTÉSE:

A sütőt melegítsük elő 120ºC-ra. A burgonyát hámozzuk meg, és vágjuk vékony, 2-3 mm-es szeletekre – használhatunk hozzá zöldségszeletelőt is. Vajazzunk ki egy tepsit vagy ovális kerámiatálat, és a burgonyaszeleteket rakjuk le benne úgy, hogy kissé fedjék egymást, mint a tetőcserepek. Minden réteget enyhén fűszerezzünk és sózzunk. Fontos, hogy a rétegek ne legyenek néhány cm-nél magasabbak, így a burgonya teljesen meg tud puhulni, és a teteje sem ég oda.

A vajat kis lángon olvasszuk fel, adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, a tejet és a tejszínt, és forraljuk össze. Sózzuk és ízesítsük a fűszerekkel, majd öntsük a burgonyára úgy, hogy teljesen ellepje. A tetejét szórjuk meg sajttal, és két óra alatt süssük meg.


TIPPEK:

Melegebb sütőben gyorsabban is elkészülhet, ekkor azonban a sütés elejére fedjük le a tepsit alufóliával.

 

További karácsonyi receptek








Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés