2020. Szeptember 26. szombat
Segíti a lábszárfekély gyógyulását az amerikai és kanadai kutatók által kifejlesztett „ráfújható bőr” egy bőrsejt-réteggel fedi be a sebet, elősegítve annak gyógyulását.

A lábszárfekélyt nehéz kezelni. Jelenlegi leghatékonyabb kezelése, a kompressziós pólya hat hónap alatt csak a fekélyek körülbelül 70 százalékát gyógyítja. A másik módszer a bőrátültetés, amikor a test más területéről vett bőrt helyezik a sebre. A Lancet szaklapban közzétett kutatás során 228 lábszárfekélyben szenvedő beteget vizsgáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy a fájdalmas és hosszú gyógyulási idejű sebek a spray alkalmazása esetén nagyobb valószínűséggel és gyorsabban gyógyultak be.

sebes

Az amerikai Healthpoint Biotherapeutics által kifejlesztett spray adományozott sejtek és véralvadási fehérjék egy rétegével fedi a fekélyt. A kísérlet során azok a betegek mutatták a legnagyobb javulást, akik 14 naponként részesültek a spray-s kezelésben. A kutatók arról számoltak be, hogy a seb mérete a kezelés megindításától gyors csökkenésbe kezdett. Három hónap elteltével a spray-vel kezelt betegek 70 százalékában gyógyult meg a seb, míg a többi kezelés esetén ez az arány csak 46 százalék volt. A kísérletet végző egyik kutató, Dr. Herbert Slade elmondta, hogy a tesztelt kezelési módszer jelentős mértékben javíthatja a lábszárfekély gyógyulási idejét és gyógyulási arányát anélkül, hogy bőr graftot kellene használni. Ez azt jelenti, hogy a beteget nem kell kitenni egy újabb sebnek, ahonnan az átültetett bőrdarabot kivágják, ráadásul a spray azonnal rendelkezésre áll, amint szükség van rá. A kísérlet főként a spray biztonságosságát és leghatékonyabb dózisát vizsgálta, ezért a továbbiakban újabb tesztekre lesz szükség annak megállapítására, hogy praktikus kezelés lehet-e a lábszárfekély gyógyításában.


Forrás: Medipress
2012. 08. 10. (Aktualizálva - 2012. 09. 10.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés