2020. Augusztus 05. szerda
Számos más jó tulajdonsága mellett spanyol kutatók szerint a szőlő és a vörösbor a bennük lévő antioxidánsoknak köszönhetően bizonyos fokú védelmet nyújt a napégés ellen is.

A vízparton napozók nem is tudják, milyen bonyolult biokémiai folyamatok indulnak el a bőrükben. A napsütés ultraibolya-sugárzása nemcsak leégést okoz, de a bőr egyes rétegeit fokozottan öregíti, és fontos szerepet játszik a bőr rosszindulatú daganatainak előidézésében.

bor, szőlő, leégés

Az UV-sugárzás a bőrben reaktív oxigéngyököket tesz aktívvá, melyek ott nagy zsírmolekulákat oxidálnak, és ez a folyamat enzimeket (jNK, p38MAPK) ingerel, melyek kutatók szerint a sejtek halálát okozzák.

Marta Cascante, a Barcelonai Egyetem biokémikusa és munkacsoportja igazolta, hogy a szőlőből és a borból kivont flavonoidok csökkentik az oxigéngyökök megjelenését, aminek következtében a laboratóriumban vizsgált bőrsejtekben az UV-sugárzás okozta károsodás lassabban és kisebb mértékben ment végbe.

Az eredményeiket a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban közlő kutatók szerint a szőlőben található védő anyagokat várhatóan nagyobb mennyiségben használja a gyógyszeripar és a kozmetika, a további vizsgálatok pedig segítik ennek a biokémiai folyamatnak a megértését.


Forrás: MTI
2011. 08. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés