2020. Október 20. kedd
Egy nemzetközi kutatócsoport szerint az asztma kialakulását jelentősen növelheti egy most beazonosított genetikai variáns megléte. A felfedezés további bizonyítékot szolgáltat arra, milyen szerepet játszanak a genetikai tényezők az asztma kialakulásában.

asztma gén

Az asztma gyulladásos betegség, mely akár életveszélyes is lehet; tünetei a zihálás, köhögés, nehéz légzés. Az egyik leggyakoribb gyermekkori betegség, a WHO adatai szerint bizonyos országokba a gyerekek 30%-át is érinti. Az asztma kialakulásának pontos oka nem ismert, és bár sok tudós úgy gondolja, az allergiás megbetegedések előidézhetik az asztmát, a most beazonosított gén nincs kapcsolatban az allergiával.

A nemzetközi felmérést koordináló William Cookson, a londoni Imperial College munkatársa és kollégái egy új módszer segítségével azonosították azt a gént, mely hajlamossá teszi a gyerekeket az asztmára. 1000 asztmás és 1200 egészséges gyermek dns-ének összehasonlítása után megtalálták azt a génvariánst, melynek megléte a kutatók szerint 60%-kal növeli az asztmás megbetegedés esélyét.

Cookson szerint bár korábbi kutatások már rámutattak az asztma genetikai vonatkozásaira, a mostani eredmény segítségével a manapság az enyhe-közepes esetek kezelésében használatos szteoridok helyett sokkal célzottabb gyógyszerek fejlesztése válik lehetővé.


Forrás: New Scientist
2007. 07. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés