2021. Április 23. péntek
Aki éjszakánként keveset alszik, azoknál gyakoribb a koszorúereket érintő érelmeszesedés, az abból következő koszorúér-szűkület, ami legtöbbször kimutatható a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál kialakulásának hátterében.

A koszorúér-szűkület kockázati tényezőinek kapcsán gyakran ismertetik a „rossz” koleszterin emelkedett vérszintjének, a dohányzásnak, a magas vérnyomásnak, a cukorbetegségnek és az elhízásnak a veszélyeit. Most a koszorúér-betegség újabb rizikófaktorát ismerhettük meg: a kevés alvást.

alvás, szívinfakrtus, koszorúér-elmeszesedés

Ez a kockázati tényező eddig is létezett, de a tudományos kutatás az utóbbi években két, olyan vizsgáló eszköz kidolgozásával gazdagodott, melyek lehetővé tették ennek a területnek a jobb megismerését. Az egyik módszer az aktigráfia, a másik pedig a komputeres tomográf, a CT technika.

A legújabb aktigráfok karórára hasonlítanak és érzékelik a kéz, a csukló legfinomabb mozgásait, melyeket a bennük lévő számítógép fölvesz és tárol. A csukló mozgása sok információval szolgál éjszakai nyugalmuk időtartamát, mélységét illetően. A CT láthatóvá teszi a koszorúerekben lerakódó meszet. A mészlerakódások merevebbé teszik a koszorúereket és ez párhuzamosan halad az oxigénhiányos szívbetegség kifejlődésével.

A kutatás elején, és három-négy év múlva végeztek vizsgálatokat csaknem ötszáz, 35-47 éves önkéntes résztvevő köréven. A koszorúerek CT-vizsgálata mellett hat éjszakán át végeztek alvásvizsgálatot.

A tanulmány kezdetén meszes területeket a a 35-47 éves vizsgált személyek egyikének ereiben sem lehetett kimutatni, de öt év múlva már 12,3 százalékuknál megjelentek. A koszorúerek elmeszesedése annál gyakrabban következett be, minél rövidebb ideig aludt a vizsgált személy. Az életkort, nemet, dohányzási szokásokat is figyelembe véve azt találták, hogy a jó alvóknak a koszorúér rendszerében legfeljebb fele olyan gyakori volt a mészlerakódás, mint a keveset alvók ereiben.

Diane Lauderdale, a vizsgálat vezetője hangsúlyozta, hogy ezeket az első eredményeket további vizsgálatoknak kell megerősíteni és egyelőre nem lehet megmondani, hogy a rövid alvásidő és a koszorúér-elmeszesedés között oki összefüggés volna.

A vizsgálat eredményeit az egyik legfontosabb orvosi folyóirat, az Amerikai Orvosszövetség hetilapja, a JAMA közölte.


Forrás: MTI
2009. 01. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés