2020. November 25. szerda
1 . oldal
Számos kutatás szerint a közepes vagy nagy mennyiségű alkohol fogyasztása férfiak esetében növeli a pitvarfibrilláció (egyfajta szívritmuszavar) kockázatát. Egy kutatás most a nők körében vizsgálta az alkohol ilyen kockázatát.

A kutatók több mint 34 ezer, 45 év feletti egészséges nőt vontak be vizsgálatukba. Az alkoholfogyasztást kérdőívek segítségével mérték a vizsgálat kezdetén és folyamán. A szívritmuszavarokat először a betegek beszámolói alapján regisztrálták, majd orvosi vizsgálattal támasztották alá.

alkohol, szívritmuszavar

„Eredményeink szerint napi maximum két alkoholtartalmú ital elfogyasztása nem fokozza a pitvarfibrilláció előfordulását az eredetileg egészséges, középkorú nők körében – írta az egyik társszerző, David Conen, a Brigham és Női Kórház és Harvard Orvostudományi Egyetem munkatársa. A kettőnél többet fogyasztó nők esetében a pitvarfibrilláció rizikója 1,6-szeresére nőtt a nem italozó nőkhöz képest.”

„Bár az eredményeket óvatosan kell értékelni, hiszen némely alcsoportban kevés vizsgálati személy volt, valószínűsítjük, hogy létezik az elfogyasztott alkoholmennyiségre vonatkozóan egy küszöbérték, mely felett fokozódik a pitvarfibrilláció rizikója a nők körében” – írják a szerzők.


Forrás: Medipress
2008. 12. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés