2020. Október 30. péntek
Hogyan lesz a rosszfiúból gondoskodó apa? Nos, a Harvard Egyetem friss kutatása szerint elég bizonyos neuronokat elpusztítani az agyban ahhoz, hogy az agresszív egerekből törődő szülők váljanak. A Nature című szaklapban publikált kutatás szerint tehát a változás mindenképpen a fejben kezdődik...

A kutatók több száz egeret vizsgáltak meg, amelyek közül a hímek az agresszió jeleit mutatták, és teljes mértékben elhanyagolták utódjaikat. Érdekes módon a változást bizonyos agysejtek ingerlése, majd egyes neuronok pusztulása idézte elő: a kísérletet követően ezek a rágcsálók nem csak megnyugodtak, de utódjaikat is gondozni kezdték. „Természetesen nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az emberi és az állati szülői szerep egészen eltérő. Főként azért, mert az előbbit társadalmi és kulturális tényezők is alakítják” – emelte ki a kutatást vezető Catherine Dulac molekuláris- és sejtbiológus professzor. „Az eredményeink azonban abba az irányba mutatnak, hogy pusztán a biológia szintjén az apa gondoskodó hajlama nem különbözik sokban az anyáétól” – tette hozzá.

Noha a kutatás kimondottam a hímekre fókuszált, a nőstényeknél vélhetően hasonló eredményekkel számolhatnának a tudósok. S mivel az emlősök agyfelépítése több dologban hasonlít, mint különbözik, a szakember szerint ez egy úttörő lépés lehet az agresszió-gondokkal küzdő szülők helytelen viselkedésmintáinak megváltoztatásában.

Forrás: Medipress
2014. 05. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés