2024. Július 15. hétfő

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Korai magömlésem van, lehet rajta segíteni?
22 éves férfi vagyok, a problémám az, hogy szeretkezés közben korai magömlésem van. A kérdésem, hogy hogyan lehetne ezen segíteni, és hogy mi okozhatja.Először is tisztázandó, hogy valóban korai magömlése van-e. Ha valakinél ritkán kerül sor magömlésre – aktusra, önkielégítésre, stb. – akkor az ejakuláció általában gyorsan bekövetkezik, de ilyenkor fiziológiás, "természetes" korai magömlésről beszélünk, amely nem indokol kezelést.
Korai magömlést okozó szervi okok ritkák, ezek elsősorban különböző gyulladásos folyamatok lehetnek.

A magömlés folyamatában részt vesz a vegetatív idegrendszer úgynevezett szimpatikus része is. Ugyanez a rendszer a szorongásos állapotokban is fontos szerepet játszik. Többek között ez az alapja annak, hogy a szorongás – így teljesítménykényszer, a különféle szexualitással kapcsolatos szorongások is – sietteti a magömlés bekövetkezését. A korai magömlés okát korábban főleg mélylélektani tényezőkkel (a nők, a partner elleni tudattalan, agresszív késztetések, inceszt-szorongások, stb.) különféle, a pszichoszexuális fejlődésben mutatkozó egyenetlenségekkel, éretlenséggel igyekeztek megmagyarázni. Egyes esetekben valóban összetett lélektani háttértényezők vannak a háttérben, talán a leggyakrabban az úgynevezett intimitási félelem, vagyis az, hogy a férfi számára különböző okokból szorongás-, esetleg bűntudatkeltő egy bizonyos intimitási fokot elérő érzelmi kapcsolat. Ennek lehetnek a személyiségfejlődésben rejlő okai, de nemritkán aktuális párkapcsolati feszültségek, érzelmi problémák is, például külső kapcsolatok miatti bűntudat.
Az esetek többségében úgynevezett primer, vagyis az illetőnél a szexuális élet kezdetétől fogva, tartósan fennálló korai magömléssel van dolgunk. A szakemberek többsége azt vallja, hogy ebben a típusban elsősorban a hibás tanulás játssza a fő szerepet, vagyis a korai magömlést a fiúk legnagyobb része az önkielégítés során „tanulja meg”.

A kezelés két irányú. Egyszerűbb a magömlés bekövetkeztének „kémiai” befolyásolása. Sokan az alkoholt használják erre a célra. Ismert veszélyei miatt ez a módszer orvosi szempontból ellenjavallt. Szokás érzéstelenítőszerek alkalmazása is, azonban ezek az élmények minőségét is csökkentik. Ezért ma inkább olyan gyógyszereket alkalmazunk, amelyek megnyújtják az ejakulációs időt, emellett szorongásoldó hatásuk is van.
Ha a páciens nem óhajtja a gyógyszeres kezelést, illetve ha a gyógyszerek alkalmazása önmagában nem hoz kielégítő eredményt, akkor korai magömlés kontrollálásának megtanulására speciális technikákat (maszturbációs tréning, stop-start technika, „elszorítás”, stb.) alkalmazunk. Ezeket először a férfi egyedül végzi. Később bevonjuk a partnert is, ebben a fázisban már speciális szeretkezési módokat is javasolunk.

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés