2024. Július 18. csütörtök

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Gyanítom, hogy szüleim a lányomat is molesztálják
Ha egy iskolaigazgató pszichológushoz küld egy 7. osztályos lányt a jegyeinek romlása miatt, akkor mindenféle irányból kérdezik ki a gyerekeket. Tehát minden okkereső kérdést feltesznek neki? Minden esetben fény derül a dolgokra? Családon belüli erőszak, zsarolás mindenképpen kiderül? Mert szerintem, nem derül ki. Én gyanakszom valamire, de bizonyíték hiányában nem tudok semmit lépni. Ez így igaz? Szomorúan nőttem fel gyerekkoromban a szülők miatt, egész életem csak költözködés a menekülés miatt. 33 éves vagyok, most már egyhuzamban 10 éve nem élek szülőkkel, de sajnos a közelemben vannak. Egy faluban. Én kiküszöbölöm a " dolgokat”. De van a 13 éves lányom, akit követelnek a nagyszülők, de mi vár rá? ....... ott? Az sosem derül ki. Ráadásul fegyver van a lakásban ott, tehát zsarolható az unoka a hallgatásról. A pszichológus nem fedezett föl semmi ilyen dolgot az unokán.



Kedves Kérdező!
Egy hetedikes lánynál az lenne a legjobb, ha nem a pszichológusnak kellene „kiszednie” belőle a dolgokat, hanem lenne valakivel, netán a szüleivel olyan bizalmas kapcsolatban, hogy elmondaná nekik a problémáit. Én ezt tartanám a legfontosabbnak – vagyis olyan nyílt, biztonságos, elfogadó légkör kialakítását, amelyben a lánya tud és mer őszinte lenni.
Természetesen egy jó terápiás kapcsolatban is elkövetkezik ez a pont és akkor megtörténik a megnyílás – de egy-két alkalmas vizsgálatok esetén nem feltétlenül mond el a vizsgált személy mindent. Egy jó pszichológus arra azonban majdnem biztosan rájön, hogy valami nem stimmel…

 

Ön mit tud a kiskorúak molesztálásáról?

Egy anonim kérdőív kitöltésével Ön is hozzájárulhat a pedofíliáról szóló önálló és korszerű tanulmány elkészítéséhez.
Az online kérdőívet ide kattintva töltheti ki

Dr. Vizi János




Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés